Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 13:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων

Η Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα και εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως προκύπτει από την EIB Investment Survey 2021 της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

Τα συνολικά επίπεδα επενδύσεων μειώθηκαν δραματικά από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν «χτύπησε» ο κορωνοϊός, σημειώνει η EIB, με τον επιχειρηματικό τομέα να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.

Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις φάνηκαν να ανακάμπτουν στις αρχές του 2021, όταν χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα και επιβραδύνθηκε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους χώρες, τα επίπεδα των επενδύσεων μειώθηκαν ή παρέμειναν σταθερά σε πολλά κράτη κατά το δεύτερο τρίμην­ο του 2021, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων-1

Πρώτες ανάμεσα στις λιγοστές εξαιρέσεις ήταν η Ρουμανία, η Κύπρος, η Δανία και η Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Πολωνία, η μείωση των επενδύσεων έφτασε περίπου στο 10%.

Επανεκκίνηση των επενδύσεων

Οι  επιχειρήσεις στην Ευρώπη βάζουν και πάλι μπροστά τα επενδυτικά τους σχέδια, αφότου αυτά «πάγωσαν» το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με την EIB Investment Survey 2021 της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, οι επενδυτικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Ενώ το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που επένδυσαν μειώθηκε το 2020, εντούτοις για το 2021, οι εταιρείες είναι πιο θετικές, καθώς αυτές που θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους είναι περισσότερες από εκείνες που θα τις μειώσουν.

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων-2

Η EIB τονίζει ότι ο επενδυτικός κύκλος «γυρίζει» από χαμηλή βάση: Το 2020, το 79% των επιχειρήσεων έκανε επενδύσεις, αλλά για το 2021, προβλέπεται αύξηση των σχετικών δαπανών.

Η επίδραση του κορωνοϊού

Η πανδημία είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με το 49% εξ αυτών να εμφανίζει μείωση πωλήσεων, έναντι του 21% που κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις μέσα στην κρίση.

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων-3

Οι επενδύσεις επηρεάστηκαν και αυτές, με το 26% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι προχώρησαν σε μείωση των σχεδιαζόμενων επενδύσεών τους, λόγω του κορωνοϊού.

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων-4

Παρόλα αυτά, το 46% απάντησε ότι έκανε τις επενδύσεις πιο ψηφιακές, λόγω της πανδημίας.

Με ορίζοντα 3ετίας

Κοιτάζοντας σε ορίζοντα τριετίας, το μερίδιο των επιχειρήσεων που δεν έχουν επενδυτικά σχέδια μειώθηκε ελαφρά το 2021 (στο 9% από το 13% το 2020).

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την EIB, οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν πολύ ευνοϊκές, καθώς μόνο το 5% των επιχειρήσεων της Ε.Ε. βρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα, καθώς το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 16%.

EIB για πανδημία: Η Ελλάδα στις 4 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση  επενδύσεων-5

Τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τα εμπόδια που συναντούν στις επενδύσεις τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρόταξαν την αβεβαιότητα για το μέλλον και το  θεσμικό πλαίσιο για το επιχειρείν. Ακολουθούν το ενεργειακό κόστος, η εργατική νομοθεσία και η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News