Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 13:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Βουτιά 11 θέσεων για την Ελλάδα

Ανακατατάξεις στη λίστα του Bloomberg

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Βουτιά 11 θέσεων για την Ελλάδα

Η ανησυχία για τον κορωνοϊό έχει κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο, ενόσω η μετάλλαξη Όμικρον επεκτείνεται και απειλεί ολοένα και περισσότερες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μία κυβέρνηση μετά την άλλη ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να προλάβουν το κακό. 

Την ίδια ώρα, ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού, κάτι το οποίο έχει διαφανεί όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις χώρες της Ευρώπης να σημειώνουν έκρηξη κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρακτορείο Bloomberg έρχεται να αναθεωρήσει τον μηνιαίο δείκτη «Covid Resilience», ο οποίος αξιολογεί τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για να ζει κάποιος εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. 

Όπως είναι σαφές από τις τελευταίες εξελίξεις, τα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζουν μεγάλη πτώση, με την Αυστρία, την πρώτη χώρα που επέβαλε ολικό lockdown, να κατρακυλάει 31 ολόκληρες θέσεις. 

Αποτέλεσμα είναι, αυτήν τη στιγμή, η καλύτερη χώρα να βρίσκεται εκτός Γηραιάς Ηπείρου. Ο λόγος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά κάτω των 100, οι θάνατοι σπανίζουν και ο εμβολιαστικός ρυθμός αγγίζει το 100% (200 δόσεις ανά 100 ανθρώπους).  

Η Χιλή ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ η Φινλανδία έπεται στην τρίτη θέση. Και οι δύο χώρες έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, παραμένουν ανοιχτές στους τουρίστες, ενώ παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης. 

Σημαντικό άλμα έχει εμφανίσει και η γειτονική Τουρκία, η οποία από την 19η θέση έχει σκαρφαλώσει στην 6η, ενώ άνοδο 13 θέσεων έχουν καταγράψει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο (12η) όσο και οι ΗΠΑ (13η). 

Ας δούμε την πρώτη 20άδα 

  1. Ηνωμένο Βασίλειο 
  2. Χιλή 
  3. Φινλανδία 
  4. Ιρλανδία 
  5. Ισπανία 
  6. Τουρκία 
  7. Καναδάς 
  8. Σουηδία 
  9. Γαλλία 
  10. Δανία 
  11. Νορβηγία 
  12. Ην. Βασίλειο 
  13. ΗΠΑ 
  14. Κολομβία 
  15. Ιαπωνία 
  16. Νότια Κορέα 
  17. Μπαγκλαντές 
  18. Πορτογαλία 
  19. Ισραήλ 
  20. Χονγκ Κονγκ 

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Βουτιά 11 θέσεων για την Ελλάδα-1

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας πέφτει 11 ολόκληρες θέσεις, καθώς υποχωρεί στην 34η θέση, ενώ 19 θέσεις χάνει και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην 32η θέση.  

Στον πάτο της σχετικής λίστας του Bloomberg, βρίσκονται οι Φιλιππίνες, αλλά και οι Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Πολωνία, Αυστρία, Ταϊλάνδη, Τσεχία και Νότια Αφρική. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Βουτιά 11 θέσεων για την Ελλάδα-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα του Bloomberg λαμβάνει υπόψη 12 επιμέρους παραμέτρους, όπως η διασπορά του ιού, η ποιότητα του συστήματος υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη, η θνησιμότητα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κ.α.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

CEO της Moderna: Τα εμβόλια θα δυσκολευτούν με την Όμικρον

Οίκοι αξιολόγησης: Η μετάλλαξη Όμικρον απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τρία μηνύματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News