ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intrum: Νέα χρέη θα αφήσει στους Έλληνες η πανδημία

Intrum: Νέα χρέη θα αφήσει στους Έλληνες η πανδημία

Νέο γύρο αύξησης του ιδιωτικού χρέους ενδέχεται να προκαλέσει η πανδημία στην Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές στη χώρα εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καθυστέρησης πληρωμής λογαριασμών, ενώ σχεδόν οι μισοί εκτιμούν ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιθανό να «χάσουν» κάποια δόση δανείων από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Την ίδια ώρα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται οι πλέον ανήσυχοι μεταξύ των καταναλωτών σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για την επίδραση του πληθωρισμού στο εισόδημά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας πληρωμών για τους καταναλωτές «European Consumer Payment Report 2021» που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Intrum (η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στον κλάδο της διαχείρισης απαιτήσεων), το 51% των καταναλωτών στην Ελλάδα δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 21 μονάδες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, το 45% δήλωσε ότι πως είναι πιθανό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να μην πληρώσει κάποια δόση οφειλής.

Οι λόγοι τους οποίους αναφέρουν ως αιτία μη έγκαιρης πληρωμής των λογαριασμών είναι οι ακόλουθοι: σε ποσοστό 55% (40% στην Ευρώπη) ότι δεν είχαν χρήματα, 23% ότι έχασαν εισόδημα λόγω της πανδημίας (17% στην Ευρώπη), 20% ότι ξέχασαν (33% στην Ευρώπη), 10% ότι αντιμετώπιζε τεχνικές δυσκολίες όταν έπρεπε να πληρώσει (15% στην Ευρώπη), 5% ότι δεν ο εργοδότης τους δεν τους πλήρωσε εγκαίρως λόγω πανδημίας (8% στην Ευρώπη), ενώ ένα 4% (6% στην Ευρώπη) απάντησε ότι δεν ήθελε να πληρώσει λογαριασμούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το άγχος για το αυξανόμενο ύψος των λογαριασμών επηρεάζει γενικότερα την ποιότητα ζωής για το 67% των ερωτηθέντων.

Άλλωστε οι Έλληνες εμφανίζονται οι πιο ανήσυχοι για τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην οικονομική τους κατάσταση με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 86%. Ακολουθούν οι Λετονοί (84%), οι Ρουμάνοι (83%), οι Πολωνοί (82%) και οι Πορτογάλοι (81%).

Επιπλέον οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τη διάρκεια επίδρασης του κορωνοϊού στην οικονομική τους κατάσταση. Έτσι, ενώ στην Ευρώπη το 43% κατά μέσο όρο εκτιμά ότι για την αναπλήρωση των απωλειών από τον κορωνοϊό θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12 μήνες ακόμη, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 64% που είναι και το υψηλότερο.

Τέλος, στην Ελλάδα καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που δηλώνουν ότι η οικονομική τους ευημερία είναι σε χειρότερο σημείο τώρα από ό,τι ήταν προ πανδημίας. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το 47%, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Ρουμανία (54%) και να ακολουθεί η Πορτογαλία (48%).  

Η έρευνα της Intrum πραγματοποιήθηκε σε 24 χώρες της Ευρώπης από τις 21 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου 2021 και σε αυτήν συμμετείχαν 24.012 καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News