ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο

Προτείνει στους πελάτες της overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο

Μέσα στα κορυφαία trades που προτείνει η JP Morgan για το 2022 στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι η Ελλάδα, καθώς ο επενδυτικός οίκος θεωρεί πιθανή την έξοδο της χώρας από το junk και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Ανάμεσα στα trades που προτείνει η JP Morgan προς τους πελάτες της για το 2022 είναι οι overweight θέσεις στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα από την περιφέρεια, αλλά και οι overweight θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των υπόλοιπων της περιφέρειας. 

Όπως εξηγεί ο οίκος, η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες που είδαν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να αναβαθμίζεται μέσα στο 2021, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές κρατών, αλλά ήταν φειδωλοί στις αναβαθμίσεις των ίδιων των αξιολογήσεων (Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία βρέθηκαν σε αυτή την κατηγορία). 

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο-1

Κατόπιν τούτων, η JP Morgan εκτιμά ότι οι θετικές κινήσεις των οίκων αξιολόγησης θα συνεχιστούν, με την Ελλάδα να έχει πιθανότητες να επιστρέψει στην επενδυτική κατηγορία το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Άλλωστε, το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία, PEPP.  

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο-2

Με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μετά το PEPP, τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η JP Morgan ποντάρει στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία όπως επισημαίνει, εμφανίζουν discount αυτή τη στιγμή λόγω των αβεβαιοτήτων γύρω από τη λήξη του PEPP. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η Αθήνα θα βγει στις αγορές για να δανειστεί συνολικά 12 δισ. ευρώ το 2022. 

Ο οίκος περιμένει τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς εκτιμά ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα συρρικνωθεί από τα σημερινά επίπεδα των 151 μονάδων βάσης στις 125 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2022, στις 110 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο, ενώ θα διαμορφωθεί στις 115 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο και στις 120 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα – Έρχονται ανακοινώσεις από ΕΚΤ

Jefferies: «Ταύρος» για το ΧΑ – Τα καλά νέα από την Ελλάδα

Societe Generale: Γιατί η Ελλάδα θα ανακάμψει γρήγορα από αυτή την κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News