ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό Σχέδιο για τη Νεολαία: Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τις φθηνές κατοικίες

Εθνικό Σχέδιο για τη Νεολαία: Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τις φθηνές κατοικίες

Τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία δωρεάν ή έναντι μικρού τιμήματος από το Δημόσιο θα δίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Νεολαία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας ζωής τους. Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022.

Το σχέδιο για την παροχή σπιτιών σε νέους, όμως, περνάει μέσα από ένα πιο δύσκολο πρόγραμμα, αυτό της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταγραφή της Δημόσιας περιουσίας 

Σχετικά με την καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, δύο έργα βρίσκονται σε φάση λειτουργίας και ένα σε φάση προγραμματισμού. 

Έργα σε φάση λειτουργίας

Το πρώτο αφορά την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος των Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων μέσω της ψηφιοποίησης διαγραμμάτων και εγγράφων, καθώς και την δημιουργία περιγραφικής και γεωγραφικής βάσης δεδομένων. Το έργο βρίσκεται ήδη σε φάση λειτουργίας και συνεχούς ενημέρωσης των δεδομένων αυτού. 

Το δεύτερο έργο  είναι το αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας. Το Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας έχει ως βασική αρμοδιότητα τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την καταγραφή, σε ενιαίο Μητρώο, όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας. Η αναγκαιότητα του έργου όπως περιγράφεται και στο κείμενο του προϋπολογισμού, συνίσταται στη δυνατότητα να παρέχει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας να συντονίζει και να ελέγχει την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής για τη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων μέσω της ψηφιακής συστηματικής καταγραφής, ταξινόμησης και επεξεργασίας. Επί της ουσίας, βασικός σκοπός είναι το μητρώο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο εντοπισμού και καταγραφής των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου με σταδιακή λειτουργική μετατροπή του σε Δημόσιο Κτηματολόγιο. Για το 2022 οι δύο πλατφόρμες αναμένεται να εμπλουτιστούν και να εξελιχθούν, ενώ βασικός στόχος είναι ο συντονισμός και η επιτάχυνση της διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών βάσεων  με τις ενεργές ψηφιακές βάσεις όλων των δημόσιων φορέων που διαχειρίζονται ακίνητα ή διαθέτουν ψηφιακή πληροφορία για τα ακίνητα του Δημοσίου (Ελληνικό Κτηματολόγιο, Υπουργεία κ.λπ.) και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Υπό προγραμματισμό 

Το έργο που βρίσκεται  υπό προγραμματισμό είναι ο εντοπισμός και ο ακριβής προσδιορισμός  δημόσιας ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το έργο αυτό αναμένεται  να προχωρήσει με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, με στόχο τον ακριβή γεωχωρικό προσδιορισμό των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα.

Διαβάστε επίσης: 

Ποια ακίνητα θα δοθούν στους νέους

Νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και σπίτια στους νέους φέρνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News