ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Ποιοι μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης – Παραδείγματα

Συνταξιούχοι: Ποιοι μένουν εκτός της έκτακτης ενίσχυσης – Παραδείγματα

Μέσα στην εβδομάδα, και πιθανόν αύριο κιόλας, αναμένεται η υπουργική απόφαση που διευκρινίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων  οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται το «δώρο» των 250 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση μαζί την επόμενη σύνταξη τους όσοι  έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει   να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ. 

Το ατομικό εισόδημα όσο και το οικογενειακό , σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορά το ποσό τόσο από συντάξεις όσο και από άλλες πηγές. 

Βέβαια μπορεί να υπάρξει και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως θα μετρά μόνο το εισόδημα από την κύρια σύνταξη. 

Δικαιούχοι, βέβαια θα είναι και όσοι παίρνουν τόσο προσωρινή όσο και προκαταβολή σύνταξης, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια   για το 2020. 

Για παράδειγμα, έστω ζευγάρι, με τον ένα σύζυγο να παίρνει σύνταξη 650 ευρώ και τον άλλον 580 ευρώ, παρόλο που ο ένας σύζυγος πληροί το κριτήριο της σύνταξης έως 600 ευρώ, πέφτει στον δεύτερο κόφτη, αυτού του οικογενειακού εισοδήματος, αφού το οικογενειακό εισόδημα είναι στις 14.780 ευρώ, με αποτέλεσμα να μένει εκτός επιδόματος.

Σε άλλη περίπτωση πάλι, σε ζευγάρι συνταξιούχων, ο ένας σύζυγος παίρνει σύνταξη 800 ευρώ και δεν υπάρχει άλλο εισόδημα. Το ετήσιο εισόδημα του ζευγαριού αυτού ανέρχεται στις 9.600 ευρώ. Αν και το οικογενειακό εισόδημα του ζευγαριού αυτού είναι κάτω από το ανώτατο όριο του οικογενειακού εισοδήματος, και σε αυτή τη περίπτωση, ο συνταξιούχους μένει εκτός καθώς δεν πληροί την πρώτη προϋπόθεση για σύνταξη έως 600 ευρώ ή ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ. 

Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι  έχουν συντάξεις πάνω από 600 ευρώ αλλά και όσοι ναι μεν έχουν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα ή το οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνά τις 14.400 ευρώ ή έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», οι 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν απευθείας το επίδομα χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη διαδικασία από την πλευρά τους. Σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου Εργασίας, περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι από τους 930.000 πέφτουν πάνω στους κόφτες και χάνουν τελικά το επίδομα. 

Διαβάστε επίσης: 

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Κ. Χατζηδάκης: Ποια επιδόματα θα δοθούν έως τα Χριστούγεννα

Οι φόροι… πληρώνουν και τα νέα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News