ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Σε 15 ημέρες πληρώνεται – Οι αλλαγές και η διαδικασία

Επίδομα θέρμανσης: Σε 15 ημέρες πληρώνεται – Οι αλλαγές και η διαδικασία

Ο καιρός έχει ήδη «αγριέψει» και η ανάγκη θέρμανσης πλέον είναι επιτακτική. Στην Αθήνα σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά από το 1,13 ευρώ/λίτρο. Στις Κυκλάδες, βέβαια, η τιμή είναι κατά 15% υψηλότερη καθώς τα πρατήρια εκεί προμηθεύουν πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή 1,30 ευρώ/λίτρο.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου οι περσινοί δικαιούχοι εφόσον προβούν στην αίτηση τους μέσω του mythermansi και χωρίς απαραίτητα να έχουν επισυνάψει τιμολόγια αγοράς, θα λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί βάσει των περσινών τιμολογίων ως προκαταβολή. Το υπερβάλλον ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, όμως, το επίδομα θα πάρουν και οι νέοι δικαιούχοι λόγω των αυξημένων εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Το ύψος του επιδόματος φέτος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Έχει αυξηθεί η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20%, για κάθε τέκνο. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο επίδομα στα 750 ευρώ.

Ενδεικτικά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μία οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 10 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Επίδομα θέρμασης: Δικαιούχοι και οι καταναλωτές με τηλεθέρμανση

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News