Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 07:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι… πληρώνουν και τα νέα μέτρα στήριξης

Οι φόροι… πληρώνουν και τα νέα μέτρα στήριξης

Μηδενικό αναμένεται ότι θα είναι τελικώς το δημοσιονομικό αποτύπωμα των πρόσθετων μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός συνολικού ύψους άνω των 380 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μπορούσε να «φουσκώσει» κατά 0,1% του ΑΕΠ -ήτοι κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ- με την εκταμίευση των ενισχύσεων σε συνταξιούχους, ΑΜΕΑ και υγειονομικούς. Ωστόσο, πριν καν… στεγνώσει το μελάνι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε ήδη από τον Οκτώβριο υπεραπόδοση 164 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπεραπόδοση υπάρχει και τον Νοέμβριο κάτι που σημαίνει ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά ο προϋπολογισμός θα κλείσει με υπερεκτέλεση στο σκέλος των εσόδων άνω των 350 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να χρηματοδοτήσει και τα νέα μέτρα στήριξης.

Στο οικονομικό επιτελείο περίμεναν ότι οι έμμεσοι φόροι θα αποδώσουν περισσότερο λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Η ευχάριστη έκπληξη όμως, έρχεται από τον φόρο εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.

Από τα φυσικά πρόσωπα, το δημόσιο μαζεύει φόρους κυρίως λόγω της παρακράτησης η οποία με την σειρά της «φουσκώνει» εξαιτίας της μείωσης της ανεργίας. Περισσότερη απασχόληση, υψηλότερα εισοδήματα, περισσότερα φορολογικά πρόσωπα.  Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, όλα συγκλίνουν στο ότι η πανδημία δεν προκάλεσε τελικώς τόσο μεγάλη μείωση στην κερδοφορία όσο αναμενόταν.

Από την άλλη, ο τζίρος πηγαίνει πολύ καλά και αυτό αποδίδει και σε ΦΠΑ αλλά και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ο ΦΠΑ, «φουσκώνει» και για έναν ακόμη λόγο: την ακρίβεια ειδικά στην ενέργεια. Οι υψηλότερες τιμές και στο πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανεβάζουν τις εισπράξεις του ΦΠΑ καθώς αυτές υπολογίζονται αναλογικά με την τιμή λιανικής. Και στην ενέργεια, είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές που γίνονται κάθε μήνα. 

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι απέδωσαν στο 8μηνο

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News