Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 13:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθημερινή Health Summit: Αύξηση έως και 8% στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις στο φάρμακο 

«Οικοδομώντας  ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης»

Καθημερινή Health Summit: Αύξηση έως και 8% στο ΑΕΠ από τις επενδύσεις στο φάρμακο 

Η ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές του κλάδου απασχόλησαν το πάνελ «Οικοδομώντας  ένα ανθεκτικό και ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του «Καθημερινή Health Summit». 

«Η Ελλάδα επηρεάστηκε δυσανάλογα από τις χαμηλότερες επενδύσεις στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα τα τελευταία χρόνια» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και managing director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας. Αυτό, όπως εξήγησε, είχε αντίκτυπο και στη ζωή των ασθενών, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχασαν κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια υγιούς ζωής.  

«Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μείνει περίπου ίδια τα τελευταία επτά χρόνια. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα» έσπευσε να προσθέσει η κυρία Jakoncic. Aυτή τη στιγμή, σημείωσε, αυτό το κενό καλύπτεται από τον ιδιωτικό φαρμακευτικό τομέα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέπεμψε στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. «Θα πρέπει να βλέπουμε το σύστημα υγείας ως επένδυση και όχι ως κόστος» υπογράμμισε, επίσης, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 8%. 

Τρύφων: Αναγκαία η φορολογική σταθερότητα

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και co-CEO  του Ομίλου ELPEN, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι μετά από 10 χρόνια αποεπένδυσης στον χώρο του φαρμάκου, καταγράφεται μια αντιστροφή της τάσης.  

Πού οφείλεται αυτό; Στο γεγονός, απάντησε, ότι είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε σε νέες τεχνολογίες και φάρμακα. «Έχουν υπάρξει πολλά επενδυτικά πλάνα τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουμε προσπάθειες για παραγωγικά και ερευνητικά κέντρα». Οι νέες επενδύσεις, όπως συμπλήρωσε, θα βοηθήσουν τον Έλληνα ασθενή να έχει πρόσβαση στα φάρμακα.  

Ειδική αναφορά έκανε και στα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία πάρκων καινοτομίας, παραπέμποντας και στο μεγαλύτερο πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο ετοιμάζεται από την ELPEN. 

Στη συνέχεια, ο κ. Τρύφων υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις κι από τις ξένες φαρμακοβιομηχανίες. «Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες. Έχουμε μόνο μία παραγωγική μονάδα από ξένη επιχείρηση» σημείωσε, ενδεικτικά. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση των επενδυτικών κεφαλαίων, έθεσε κατά κύριο λόγο τη φορολογική σταθερότητα. «Φέτος, πάλι μέσω του clawback, έχουμε μια υπερφορολόγηση περισσότερη από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό μας πάει πίσω». 

Τέλος, πέραν του φορολογικού πεδίου, ο κ. Τρύφων προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο στην εξειδίκευση όσο και στη συνέργεια των ερευνητικών κέντρων με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.  

Ραγκούσης: Να κάνουμε το τεχνολογικό άλμα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόεδρος / διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, αφού ανέδειξε τη συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στην κοινωνία, υπενθύμισε ότι ο κορωνοϊός κατέδειξε αφενός την ανάγκη για συνεργασίες ανάμεσα στα οικοσυστήματα του κλάδου, αφετέρου την ανάγκη για έρευνα και ανάπτυξη. 

«Εκεί που πρέπει να μπούμε σαν χώρα είναι στην πραγματική καινοτομία» τόνισε, μεταξύ άλλων, καθιστώντας απαραίτητο α) οι επενδύσεις να είναι εμπροσθοβαρείς, β) να υπάρχει σύνδεση πανεπιστημίου και έρευνας – ανάπτυξης και γ) να κρατήσουμε τον κόσμο που έχουμε και να φέρουμε κι άλλον πίσω.  

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα, δηλαδή προβλεψιμότητα. Πρέπει όλα αυτά να ξεπεραστούν» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι ένα τεχνολογικό άλμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. 

«Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει η ψηφιοποίηση των πραγμάτων; Εάν όλα μπορούν να μετρηθούν, μπορείς να επέμβεις» επεσήμανε, εξηγώντας για παράδειγμα ότι εφόσον μία εταιρεία γνωρίζει πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι σήμερα, μπορεί να επενδύσει εκεί που πρέπει. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλα, πρόσθεσε, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στον ψηφιακό φάκελο ασθενή. «Μπορούμε να κάνουμε το ψηφιακό άλμα πολύ γρήγορα», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ και 6.000 προσλήψεις στην υγεία το 2022

Live οι εξελίξεις από τη 2η ημέρα του συνεδρίου

Άκης Σκέρτσος: Η πανδημία θα μπορούσε να μας καταστρέψει, αλλά αυτό δεν συνέβη

«Επάγγελμα ρεπόρτερ» στην εποχή της πανδημίας

Back up στις ΜΕΘ με 7.000 εκπαιδεύσεις σε 5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News