Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 11:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Στα 9,66 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022

Στο 5,7% του ΑΕΠ, έναντι 6,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο

Προϋπολογισμός:  Στα 9,66 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022

Στα 9,66 δις (5,7% του ΑΕΠ) περιορίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, σε σχέση με τα 10,98 δισ.  ευρώ (6,3% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού διαπιστώνει ότι η εισηγητική έκθεση παρουσιάζει οριακές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο.  Ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 6,9%  (έναντι 6,1% στο προσχέδιο), ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο  4,5%.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, για το 2022 προβλέπεται μια αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2021 κατά 5 δισ. ευρώ (έναντι 4,6 δισ. στο προσχέδιο) και μια μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ.  (έναντι 6,35 δισ. στο προσχέδιο).

Προϋπολογισμός:  Στα 9,66 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022-1

Κατά συνέπεια, η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2022 (σε όρους ESA) περιορίζεται και το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 (πάντα σε όρους ESA) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,68 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το προσχέδιο.

Οι 4 αβεβαιότητες για την οικονομία

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους επισημαίνει ότι η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών), τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος, την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Το πρόσθετο στοιχείο που περιλαμβάνει η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 είναι η πλήρης παρουσίαση των δημοσίων δαπανών σε όρους προγραμμάτων και λειτουργικής ταξινόμησης (Classification of the Functions of Government – COFOG).

Προϋπολογισμός:  Στα 9,66 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022-2

Η ταξινόμηση αυτή, που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 2 της Εισηγητικής Έκθεσης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την κατανομή των δημόσιων πόρων μεταξύ εναλλακτικών χρήσεων, και προσφέρει μια τεκμηρίωση που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Προϋπολογισμό, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της παρουσίασης των επιδόσεων του Προϋπολογισμού έτους 2022 για όλους τους Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης χαρακτηρίζεται σαν μια θετική εξέλιξη. Αυτό διότι θα βοηθήσει ώστε στα επόμενα έτη να διαμορφωθούν νέοι κανόνες ψήφισης, εκτέλεσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και ελέγχου του Προϋπολογισμού ώστε να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους οι δράσεις και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους δημόσιους πόρους.

Επιπλέον, η σταδιακή ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό θα βοηθήσει στην απεικόνιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προγραμμάτων και δράσεων των δημόσιων πολιτικών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Πώς θα γίνει η «ολική επαναφορά» της οικονομίας το 2022

Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη «ρίχνει» το χρέος – Η στρατηγική δανεισμού του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News