ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λονδίνο: Ποια projects πρότειναν στον Κ. Μητσοτάκη Βρετανοί επενδυτές

Τι «έβγαλαν» τα ραντεβού του πρωθυπουργού - Ποιοι τομείς ενδιαφέρουν

Λονδίνο: Ποια projects πρότειναν στον Κ. Μητσοτάκη Βρετανοί επενδυτές

Επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα project στην Ελλάδα εκδήλωσαν Βρετανοί επιχειρηματίες και επενδυτικοί οίκοι στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη, αλλά και σε επαφές που έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στις επενδυτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται και πολλές καινοτόμες ιδέες σε έργα που δεν έχουν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος στη χώρα. Ειδικότερα στο τραπέζι έπεσαν, μεταξύ άλλων, και ένα τρίτο project όπως της Χάλκης και της Αστυπάλαιας, αλλά μεγαλύτερου για την συνολική ηλεκτροδότηση ενός νησιού με ανανεώσιμες πηγές και την αντικατάσταση όλων των οχημάτων με ηλεκτροκίνητα.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν ακόμα πρόταση για την ανάπτυξη κατοικιών για ηλικιωμένους και υπηρεσίες υγειονομικής και γενικότερης υποστήριξής τους, την ενέργεια, τη μετάβαση του ακτοπλοϊκού στόλου σε πλήρως ηλεκτροκινούμενα πλοία και τη δημιουργία carbon sinks, έργων δηλαδή που θα παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να πληρώνεται σε δικαιώματα ρύπων. Carbon sink ή δεξαμενή άνθρακα είναι οποιαδήποτε δεξαμενή, φυσική ή άλλη, που αποθηκεύει κάποια χημική ένωση που περιέχει άνθρακα για αόριστο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι τα δάση και οι ωκεανοί. Μία από αυτές τις προτάσεις που συζητήθηκαν στο Λονδίνο αφορά την ανάπτυξη μεγάλου δάσους στην Δυτική Μακεδονία.

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε παράλληλα για υπεράκτια και πλωτά αλλά και συμβατικά αιολικά πάρκα, για νέες γενιές υποδομών όπως τις διασυνδέσεις με οπτικές ίνες, για τον κλάδο τεχνολογίας και των startups, για τα logistics, για την «αργυρή οικονομία», που περιλαμβάνει υποδομές για να φιλοξενηθούν ως μόνιμοι κάτοικοι αλλοδαποί συνταξιούχοι, και βέβαια data centers. Ενδιαφέρον υπήρξε και για άλλους ελληνικούς κλάδους και ειδικότερα της ενέργειας εν γένει, των υποδομών, της αγοράς ακινήτων αλλά και για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, δηλαδή σε μετοχές και ομόλογα.

Λονδίνο: Ποια projects πρότειναν στον Κ. Μητσοτάκη Βρετανοί επενδυτές-1
Φωτ. Intime

 

Πήγες του Λονδίνου που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη ανέφεραν πως το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά. Ενδεικτικό είναι πως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες στο Λονδίνο ο Λόρδος Karan Bilimoria, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry), του βρετανικού ΣΕΒ δηλαδή, δήλωσε πως «χαίρομαι που συναντήθηκα και είχα μια εξαιρετική, ευρεία συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας , έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παγκόσμιους ηγέτες που έχω το προνόμιο να γνωρίζω και κάποιον που καταλαβαίνει πραγματικά και υπερασπίζεται τις επιχειρήσεις και την οικονομία».

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού συμμετείχαν οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων καθώς και οι επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Εστιάζοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα προέρχεται πλέον και από επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως αυτοί της τεχνολογίας και της πράσινης οικονομίας. Επισήμανε επιπλέον στους συνομιλητές του το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξέλιξη της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για μείωση φόρων.

Στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά συμμετείχαν επιχειρηματίες αλλά και εμβληματικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και χρηματοοικονομικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs, η Allianz και η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με 9,46 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία με στοιχεία 2021. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήθελαν να πληροφορηθούν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα επανέλθει η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που όπως συζητήθηκε αναμένεται στα τέλη του 2022 ή αρχές 2023. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διατήρησης των ελληνικών ομολόγων μεταξύ των επιλέξιμων για αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ελληνική πλευρά να εξηγεί γιατί παραμένει αισιόδοξη πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Το «παρών» στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη, όπου έλαβαν χώρα οι επαφές, έδωσε και η βρετανική EDF Energy η οποία ανήκει στη γαλλική κρατική Électricité de France αλλά αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγει περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από αιολικά πάρκα, πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σταθμούς παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο και άνθρακα .

«Νέα γενιά» επενδυτών

Χαρακτηριστικό της νέας γενιάς των επενδυτών που έχουν προστεθεί σε αυτούς που ήδη ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα και που συμμετείχαν στις συναντήσεις του Λονδίνου είναι η συμμετοχή εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Astarte Capital Partners και η Advent Capital Management. Η Astarte Capital Partners είναι μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που επικεντρώνεται σε βιώσιμους τομείς ενεργώντας ως anchor investor με στόχο να παρέχει σε θεσμικούς επενδυτές πρόσβαση σε εξειδικευμένες στρατηγικές που υποστηρίζονται από μακροοικονομικές τάσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομία για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, των δημογραφικών αλλαγών και της σπανιότητας πόρων. 

Επιστρέφουν οι ξένοι οίκοι στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι πέρα από τις επαφές του πρωθυπουργού με τους εδρεύοντες στην Βρετανία επιχειρηματίες και επενδυτές προηγήθηκε, ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης είχε συνάντηση με διαχειριστές κεφαλαίων που τοποθετούνται ως επί το πλείστον σε ομόλογα και μετοχές. Την συνάντηση διοργάνωσε η Bank of America σε εστιατόριο του Λονδίνου. Το κλίμα ήταν και σε αυτή την περίπτωση θετικό και σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά την Deutsche bank, που έπειτα από αρκετά χρόνια άνοιξε εκ νέου γραφεία στην Ελλάδα, έρχονται τρεις ακόμα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ενώ κάποιες θα διευρύνουν περαιτέρω την υπάρχουσα παρουσία τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News