Business & Finance Σάββατο 20/11/2021, 01:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της Ελλάδας

Moody’s: Δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της Ελλάδας

Δεν προχώρησε τελικά σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, όπως αναμενόταν, τη στιγμή μάλιστα που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες μέρες έντονες προσδοκίες για αναβάθμιση. Ο οίκος δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Παρασκευής, κλείνοντας με άδοξο τρόπο τον κύκλο των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021.

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους που διατηρεί «σιγή ιχθύος», χωρίς να κάνει καμία κίνηση. 

Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Moody’s είχε τηρήσει «σιγή ιχθύος» κατά την προηγούμενη φετινή προγραμματισμένη αξιολόγηση το Μάιο, με αποτέλεσμα να μην έχει αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον Νοέμβριο του 2020, οπότε την είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές. Είχε επίσης προηγηθεί παραπάνω από ένα έτος αναμονής πριν από αυτήν την αναβάθμιση του 2020, δεδομένου ότι η προηγούμενη αλλαγή της αξιολόγησης της είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 με διπλή μάλιστα αναβάθμιση.

Μέσα στη χρονιά που κλείνει, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την DBRS επίσης στο ΒΒ με θετικές προοπτικές και από την Scope στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Η Scope τηρεί πιο θετική στάση από όλους τους οίκους (στο BB+) και απέχει μόλις μία βαθμίδα από την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η έξοδος από το junk είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς τον Μάρτιο του 2022 λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), στο οποίο κατ΄ εξαίρεση και παρά την αξιολόγηση junk τους εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα.

 

Διαβάστε επίσης:

Πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα

Moody’s: Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Ανάπτυξη: «Τσίμπησαν» 2,5 μονάδες μόλις σε ένα μήνα οι προσδοκίες για το 2021

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News