Business & Finance Κυριακή 21/11/2021, 12:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη «ρίχνει» το χρέος – Η στρατηγική δανεισμού του 2022

Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη «ρίχνει» το χρέος – Η στρατηγική δανεισμού του 2022

Μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες θα εμφανίσει το δημόσιο χρέος το 2022, παρότι ως απόλυτο νούμερο, θα είναι κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. ευρώ ή 189,6% του ΑΕΠ το 2022, από τα 350 δισ. ευρώ ή 197,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, το χρέος είχε φτάσει στο 206,3% του ΑΕΠ.

Η δανειακή στρατηγική για το 2022 αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του έτους που κλείνει, αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2021, η Αθήνα κάλυψε το σύνολο των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της  (που προέκυψαν επιπροσθέτως λόγω των οικονομικών της πανδημίας), κυρίως από κοινοπρακτικές εκδόσεις δεκαετούς, τριαντακονταετούς και πενταετούς διάρκειας, συνολικής ονομαστικής αξίας 15,4 δισ. ευρώ.

Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη «ρίχνει» το χρέος – Η στρατηγική δανεισμού του 2022-1

Το 2022 ξεκινά με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, προσδοκίες για εκταμιεύσεις από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και σχετικά περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας της Αθήνας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους και η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του δημοσίου.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους.

Τέλος, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί η δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Το PEPP

H συνολική συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (PEPP) υπερβαίνει τα 29 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συχνή έκδοση νέων τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Όπως τονίζει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά τους προσεχείς μήνες με προοπτική να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, οπότε και οι συνολικές αγορές τίτλων μπορούν να ανέρθουν δυνητικά σε 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα επαναξιολογηθεί η συνέχισή του με βάση τα τότε δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Πώς θα γίνει η «ολική επαναφορά» της οικονομίας το 2022

Προϋπολογισμός: Σωρευτική ανάπτυξη 11,7% το 2021-2022

Προϋπολογισμός 2022: Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 50 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News