Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 11:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Burn out: Σχεδόν το 40% των εργαζομένων υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση

Burn out: Σχεδόν το 40% των εργαζομένων υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση

Πέρα από μεγάλες αναταράξεις στην αγορά εργασίας η πανδημία έχει επιφέρει και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων, με το ανθρώπινο δυναμικό να καλείται να διαχειριστεί προκλήσεις όπως ο φόβος της νόσησης και τα ανάμεικτα συναισθήματα ως προς την τηλεργασία. Ενδεικτικό είναι πως – σύμφωνα με την έρευνα Resetting Normal – που διενήργησε ο Όμιλος Adecco, προκειμένου να καταγράψει τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στην ψυχική και σωματική ευημερία των εργαζομένων παγκοσμίως, το 38% των εργαζομένων παγκοσμίως υπέστησαν επαγγελματική εξουθένωση τους προηγούμενους 12 μήνες και το 32% δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία επιβαρύνθηκε σημαντικά.

Ένας στους δύο μάνατζερ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ζητήματα επαγγελματικής εξουθένωσης

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η ένταση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης αναδεικνύει την αδυναμία των διοικήσεων να εντοπίσουν το πρόβλημα νωρίς και να στηρίξουν τους εργαζομένους τους. Χαρακτηριστικά, περισσότεροι από τους μισούς μάνατζερ (51%) παραδέχτηκαν ότι δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ζητήματα επαγγελματικής εξουθένωσης και ψυχικής ευεξίας των υφισταμένων τους.

Η έρευνα ανέδειξε και άλλα συμπεράσματα που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση: το 82% των εργαζομένων δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των περασμένων 12 μηνών, κατά τους οποίους εργάζονταν εξ αποστάσεως είτε καθολικά είτε κατά διαστήματα, ήταν εξίσου παραγωγικοί ή ακόμα και πιο παραγωγικοί από ό,τι πριν την πανδημία. Παρόλα αυτά, τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εργάζονταν περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα – μια αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2020. Οι περισσότερες ώρες εργασίας μπορεί να φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με τους ποσοτικούς στόχους, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά τους εργαζομένους και την ψυχική τους υγεία.  

Burn out: Σχεδόν το 40% των εργαζομένων υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση-1
Φωτ. AP

Έρευνες σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύτηκαν να πάρουν την άδειά τους. Είναι όμως δεδομένο πως η αποσύνδεση από την εργασία για κάποιο διάστημα είναι – εκτός από δικαίωμα των εργαζομένων – απαραίτητη για την ψυχική και σωματική ευεξία τους. Ταυτόχρονα, από έρευνες φάνηκε ότι καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονταν άνετα με τις εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, γέμιζαν την ημέρα τους με διαδοχικές εξ αποστάσεως συναντήσεις. Η περιορισμένη αποσύνδεση αλλά και η αδυναμία των οργανισμών να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να διαχειριστούν τον καθημερινό όγκο δουλειάς οδηγεί αναπόφευκτα στην επαγγελματική εξουθένωση, το γνωστό σε όλους “burn out”. 

Η επιστροφή στο γραφείο

Αυτή την περίοδο, πολλές εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή εφαρμογής στρατηγικών επιστροφής στο γραφείο. Σύμφωνα με την LHH, για κάποιες εταιρείες η επιστροφή στο γραφείο δεν θα φέρει πολλές αλλαγές σε σχέση με την προ-Covid εποχή, ενώ άλλες ενδέχεται να ακολουθήσουν μια πιο υβριδική προσέγγιση. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Ομίλου Adecco οι εργαζόμενοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασιακή τους καθημερινότητα και ενεργή συμμετοχή στη χάραξη της στρατηγικής που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τους σε σχέση με το μοντέλο εργασίας που θα υιοθετήσουν. Η επιβολή ενός σχεδίου επιστροφής στο γραφείο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων, απλώς θα τους προσθέσει άγχος και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις αποστερώντας τους οργανισμούς από ικανά και ταλαντούχα στελέχη.   

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 14.800 εργαζόμενοι, μεταξύ 18 και 60 ετών, από 25 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εργάζονταν τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, κατά κύριο λόγο σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου και τους είχε ζητηθεί να εργαστούν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

«Αν και η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ο Covid-19 ενέτεινε το πρόβλημα αναδεικνύοντάς το ως μία από τις προκλήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης» σχολίασε η Κατερίνα Βουρλογιάννη, Talent Development Director της LHH. Όπως επισήμανε η ίδια, η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και οι οργανισμοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως οι άνθρωποί τους έχουν την κατάλληλη στήριξη για να την επιτύχουν. «Οι εργαζόμενοι εξάλλου που υποφέρουν από εξουθένωση έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγικότητα και επιβαρυμένη υγεία που επιφέρει αύξηση των αναρρωτικών αδειών. Τέλος, πολύ συχνά τα ταλέντα οδηγούνται στην αναζήτηση άλλων επαγγελματικών επιλογών προκειμένου να βρουν την επιθυμητή ισορροπία. Το βέβαιο είναι πως οι πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο την ψυχική υγεία των εργαζομένων δεν είναι μόνο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των οργανισμών» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: 

Eργαζόμενοι «μπούμερανγκ» – Θα επιστρέφατε στην ίδια δουλειά μετά την παραίτηση;

Γιατί δεν πρέπει να απολύεις τον υπάλληλο που έκανε ένα λάθος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News