Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 21:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό ΑΕΠ: Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες – Τι απασχολεί το ΥΠΟΙΚ

Ελληνικό ΑΕΠ: Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες – Τι απασχολεί το ΥΠΟΙΚ

Τρεις υποσημειώσεις συνοδεύουν το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης για τη δυναμική της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Πηγή αισιοδοξίας που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η πορεία των εσόδων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πώς αναλύουν τα δεδομένα πηγές στον οδό Νίκης.

Το άλμα στα έσοδα κατά 1,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο του έτους ήρθε μάλλον ως θετική έκπληξη στην κυβέρνηση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για θετική έκβαση στο πεδίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. 

Παρ’ όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο δεν κοιμάται απολύτως ήσυχο, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνουν οι προκλήσεις σε τρία μέτωπα. 

Ειδικότερα:

  • Η δημοσιονομική αβεβαιότητα, λόγω του υψηλού χρέους που κινείται στο 200% του ΑΕΠ
  • Οι πληθωριστικές πιέσεις, εν μέσω ανατιμήσεων σε ενέργεια και εμπορεύσιμα προϊόντα
  • Το ρίσκο της πανδημίας, που συντηρεί τα σύννεφα τουλάχιστον στο επίπεδο της ψυχολογίας 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οφείλουν όσο είναι δυνατό να συγκρατήσουν τις τιμές χωρίς να μετακυλίσουν το κόστος στον καταναλωτή, μιλώντας για κρίσιμη μάχη απέναντι στην άνοδο του πληθωρισμού. 

Εξέφραζαν πάντως την προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων. Να σημειωθεί εδώ ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι τελικά και όσοι χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν εντελώς το ενδεχόμενο παράτασης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως δεν απέκλειαν εντελώς και την καταβολή κοινωνικού μερίσματος ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σημειωτέον, τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 35% ως εξέλιξη θετική στον τομέα των εσόδων, για τα οποία οι ενδείξεις είναι θετικές σε ό,τι αφορά και τον μήνα που θα ακολουθήσει – Νοέμβριος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Άλμα των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ – Εντός του στόχου το έλλειμμα

Ανάπτυξη: Στο 6,9% ανεβαίνει ο επίσημος στόχος για το 2021, στο 4,5% το 2022

Κομισιόν: Ποια έξοδα ασκούν πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News