ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Σε διαγωνισμούς έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ – Ποια είναι τα projects

Στο χαρτοφυλάκιο του «PPF», Αττική Ριβιέρα, νοσοκομεία, δικαστήρια, βιομηχανικά και ερευνητικά πάρκα, ΟΑΚΑ αλλά και «όπλα» για το περιβάλλον

ΤΑΙΠΕΔ: Σε διαγωνισμούς έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ – Ποια είναι τα projects

Στην ανάληψη έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ προέβη η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ ή Project Preparation Facility (PPF). Υπενθυμίζεται ότι τη συγκρότηση της μονάδας αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, όπως και να απορροφηθούν οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Το μάνατζμεντ του μηχανισμού PPF το έχει αναλάβει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και επί της ουσίας ο ρόλος του είναι να ξεπεράσει τους σκοπέλους που δημιουργεί η γραφειοκρατία και να μπορέσει να συντονίσει τις επιμέρους υπηρεσίες των εμπλεκομένων υπουργείων και άλλων φορέων του Δημοσίου, χτίζοντας και στην τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, ώστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός των επενδύσεων.

Το «πράσινο φως» για να ενταχθούν τα δεκαεννέα έργα και μεταρρυθμίσεις έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μετά την πρώτη της συνεδρίαση υπό την υπό την Προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σε επόμενη φάση θα καθοριστούν τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης. Ο δικαιούχος του έργου θα οριστεί με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

ΤΑΙΠΕΔ: Σε διαγωνισμούς έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ – Ποια είναι τα projects-1

Το εύρος και τη σημασία του εν λόγω προγράμματος, αποκαλύπτονται από τις λεπτομέρειες των επιμέρους έργων. Έτσι, η «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» για την οποία διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης με ΣΔΙΤ στοχεύει στην αναβάθμιση της υποδομής και του ιατρικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, στην αναδιάρθρωση της δομής τους, την επανεκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική φροντίδα σε πρώτο βαθμό.

Η υλοποίηση ξεκινάει τέλος του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Όσον αφορά στις «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών όλων των νοσοκομείων με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παρέχονται έτσι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα κρίσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ποιότητας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υλοποίηση των Υποέργων έχει ξεκινήσει και το σύνολο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2025. 
Η «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών», που ενδέχεται να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, επιδιώκει την αναβάθμιση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων, καθώς και τη βελτίωση των ελληνικών δικαστικών υποδομών. Η αναβάθμιση μεταξύ άλλων αφορά το μέγαρο στην οδό Ριανκούρ που στεγάζει τα Διοικητικά Δικαστήρια και την Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Ακόμα η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας σε ένα σύγχρονο κτήριο θα υποστηρίξει παράλληλα και τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Προβλέπεται ολοκλήρωση έως το 2025.

Στο έργο «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» προβλέπεται η αναβάθμιση 12 Ερευνητικών Κέντρων και 2 Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων ενώ το έργο «Αθηναϊκή Ριβιέρα» αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου ενώ το ΤΑΙΠΕΔ στο ίδιο πλαίσιο θα δημοπρατήσει προς πώληση και ανάπτυξη το παραθαλάσσιο οικόπεδό του 600 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο

Ακόμα έως τα μέσα του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος ΟΑΚΑ προκειμένου μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων.

Το έργο «Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων» περιλαμβάνει ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρύθμιση της σχετικής κυβερνητικής πολιτικής ενώ η «Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων» αποσκοπεί στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων. Επίσης το PPF έχει αναλάβει την διαδικασία για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων με ποικιλία δραστηριοτήτων καθώς και στενότερη σύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Θα τρέξουν επίσης «Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» όπως μελέτη για την μείωση των εμποδίων εισόδου στην αγορά και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, η «Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» που αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης και ευελιξίας των προβλεπόμενων διαδικασιών, η «Ενίσχυση Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας» με στόχο την δημιουργία δομών που θα στηρίξουν την έρευνα μακροπρόθεσμα και ενός οικοσυστήματος καινοτομίας «βαθιάς τεχνολογίας». Περιλαμβάνεται επίσης μελέτη για την μεταρρύθμιση της πλατφόρμας «ELEVATE Greece» σε Δημόσια Επιχείρηση (ΑΕ) και την καταχώριση, χαρτογράφηση, παρακολούθηση και δικτύωση του τοπικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και την πρόβλεψη στοχευμένων πρωτοβουλιών.

Το έργο «ΤΗORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία» έχει στόχο την ανάπτυξη συστήματος που θα συνδυάζει κάθε είδους πληροφορίες για την παρακολούθηση και προληπτική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές φυσικές καταστροφές συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, καταιγίδων, ξηρασιών και πλημμυρών. Εντωμεταξύ, έως τα μέσα του 2022 θα εκπονηθεί το «Σχέδιο Δασικής Προστασίας» που περιλαμβάνει δράσεις αντιπυρικής προστασίας θα υλοποιηθεί με κατάρτιση διαχειριστικών και αντιπυρικών μελετών, καθαρισμούς δασών, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δασικού οδικού δικτύου, πυροφυλακίων και υδατοδεξαμενών, προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις των τοπικών κοινωνιών. Με ΣΔΙΤ ενδέχεται να προχωρήσουν η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού όπως και Ιωαννίνων και Χαλκίδας. Οι πρώτες θα πάνε στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο και οι άλλες δύο σε νέα κτήρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έργα και μεταρρυθμίσεις 2,5 δισ. στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Υπερταμείο: Κέρδη 56 εκατ. ευρώ στην πανδημία – Ποια projects «τρέχουν» το 2021

Γ.Γ. Υποδομών στο «MR»: Μας ταιριάζουν οι ΣΔΙΤ – 3,6 δισ. ευρώ σε διαγωνισμό το 2021
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News