ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με fast track διαδικασίες μόνο οι νέες συντάξεις 

Με fast track διαδικασίες μόνο οι νέες συντάξεις 

Tυχεροί οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ που από Δευτέρα θα υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης καθώς θα έχουν τη δυνατότητα τον φάκελο τους να αναλάβει ένας πιστοποιημένος λογιστής ή δικηγόρος. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εντάσσονται από τη Δευτέρα στη «μάχη» των συντάξεων αλλά τελικά μόνο των νέων, και κυρίως των εύκολων περιπτώσεων.

Παρόλα αυτά – όπως τονίζει ο ΕΦΚΑ – οι υποθέσεις αυτές αποτελούν το 75% των συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Αν και η αρχική σκέψη ήταν οι επαγγελματίες να ασχοληθούν με το στοκ των εκκρεμών τελικά αποφασίστηκε από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να υπάρξει εμπλοκή τους μόνο με νέα συνταξιοδοτικά αιτήματα. Όπως εξηγούν κύκλοι του ΕΦΚΑ στο moneyreview.gr, οι παλιοί φάκελοι ήδη έχουν ανατεθεί σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και αυτό θα δημιουργούσε εμπλοκή-μπέρδεμα στη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά οι πρώτοι 179 πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα βοηθήσουν να μην δημιουργείται νέο στοκ εκκρεμών συντάξεων. Στόχος του ΕΦΚΑ είναι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες να ασχολούνται με 3-4 υποθέσεις τον μήνα.

Ήδη από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να υποβάλουν αίτημα εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί (https://apps.efka.gov.gr/bAccess/).

Σήμερα 12 Νοεμβρίου θα μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα προκειμένου να ορίσουν την χρονική διαθεσιμότητα τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για να αναλάβουν την συνταξιοδοτική του υπόθεση. Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις) και αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει και την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο. Στη συνέχεια θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Εφόσον ο πιστοποιημένος επαγγελματίας βγάλει τη σχετική συνταξιοδοτική βεβαίωση θα πρέπει να την υποβάλει στον ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα θα υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και θα εκδίδουν την οριστική απόφαση μέσα σε 30 ημέρες. Εάν παρέλθει το όριο των 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο του ιδιώτη, και βάσει αυτού θα απονέμεται η σύνταξη.

H ένταξη ιδιωτών στο δυναμικό που απασχολείται με την έκδοση των συντάξεων δεν είναι το μόνο μέτρο του ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση σχετικής διαδικασίας. 

Ψηφιακές νέες συντάξεις 

Το υπουργείο Εργασίας διάστημα «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τη διαδικασία για την ψηφιοποίηση των συντάξεων και την έκδοσή τους ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με στόχο να την έχει ολοκληρώσει μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», από τον Νοέμβριο θα εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου.

Τον Δεκέμβριο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Βέβαια και η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος για κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή.

Διαβάστε ακόμη:

Έκδοση συντάξεων: Πιάνουν δουλειά από Δευτέρα λογιστές και δικηγόροι

Ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων: Πού οφείλεται η καθυστέρηση – Πότε θα ολοκληρωθεί
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News