Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 14:03
REAL ESTATE

Knight Frank: Πώς τα πήγε η ελληνική αγορά κατοικιών στην πανδημία

Το ελληνικό real estate «αντέχει», αλλά δεν είναι πια ανάμεσα στις πιο «hot» αγορές του πλανήτη.

Knight Frank: Πώς τα πήγε η ελληνική αγορά κατοικιών στην πανδημία

«Αντέχουν» οι τιμές των ελληνικών κατοικιών στην πανδημία, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Knight Frank για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,4% στο διάστημα αυτό, παρά τις συνέπειες του πρώτου lockdown και τη διάψευση των όποιων προσδοκιών υπήρχαν για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν εμφανίσει αύξηση 3,2%.  

Με βάση τα ετήσια στοιχεία της Knight Frank, η ελληνική αγορά κατοικιών έρχεται 36η στη διεθνή κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην αντίστοιχη περσινή έρευνα, το ελληνικό real estate βρισκόταν στην 12η θέση της λίστας, καθώς οι τιμές των κατοικιών έτρεχαν πριν «χτυπήσει» ο κορωνοϊός με ετήσιο ρυθμό 7,7%.

Ο συνολικός δείκτης της Knight Frank, που μετρά τις τιμές των κατοικιών σε 56 χώρες, παρουσίασε ετήσια αύξηση 4,5% το τρίτο τρίμηνο, με τους αναλυτές του κτηματομεσιτικού γραφείου να σημειώνουν, πάντως, ότι το ποσοστό των αγορών που βρίσκονται σε πτώση ανεβαίνει, φτάνοντας σήμερα στο 16% από μόλις 2% που ήταν στις αρχές του έτους. Ιρλανδία, Ισπανία, Ινδία και Χονγκ Κονγκ είναι ανάμεσα στις αγορές με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ η πιο «hot» αγορά κατοικιών στον κόσμο είναι εκείνη της Τουρκίας, με ετήσια άνοδο τιμών 27,3%. Βέβαια, εάν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός του 14%, τότε η άνοδος των τιμών στις τουρκικές κατοικίες περιορίζεται στο 13%, με τη Knight Frank να την αποδίδει κυρίως στο αγοραστικό ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της χώρας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες το α΄ εξάμηνο του 2020, ενώ οι τιμές καταστημάτων κατέγραψαν μικρή άνοδο.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News