Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 15:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ποια έξοδα ασκούν πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό

Ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος

Κομισιόν: Ποια έξοδα ασκούν πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό

Στο 6,5% του ΑΕΠ υπολογίζει η Κομισιόν το κόστος των μέτρων στήριξης απέναντι στην πανδημία που εφαρμόζει φέτος η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, τα οποία και ανεβάζουν την εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 στο 9,9% του ΑΕΠ. Πάντως, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης θα αρθούν σταδιακά έως τα τέλη του έτους.

«Βαρίδι» για τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν φέτος και τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης που λαμβάνονται έπειτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Στα κόστη που ανεβάζουν τον «λογαριασμό» συγκαταλέγει η Κομισιόν και τα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, τα οποία ωστόσο, θα αντισταθμιστούν πλήρως από τα αυξημένα έσοδα του λογαριασμού για τις εκπομπές ρύπων.

Για το 2022, όμως, το κόστος των μέτρων στήριξης που θα επεκταθούν και στην επόμενη χρονιά υπολογίζεται μόνο στο 1,5% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, πρόκειται για τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, την αναστολή του φόρου αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, την επέκταση του προγράμματος επιδότησης προσλήψεων και τη μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές, αναψυκτικά και εισιτήρια σινεμά έως τα μέσα του 2022.

Στην εκτίμηση της Κομισιόν για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 έχει συνυπολογιστεί το πρόσθετο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, με αναμενόμενο ετήσιο κόστος γύρω στο 0,1% του ΑΕΠ.

Στο 0,1% υπολογίζεται επίσης το κόστος για το 2022 από την απόφαση της κυβέρνησης να χρεώσει εμπροσθοβαρώς μέρος από τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2023-2025.

Η οικονομική ανάκαμψη και η λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το έλλειμμα για το 2023, στο 1,1% του ΑΕΠ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αναπτυξιακό «μπουμ» βλέπει η Κομισιόν: 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής μας οι προβλέψεις της Κομισιόν

Κομισιόν: Περισσότερο αισιόδοξη για ανάπτυξη και χρέος στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News