Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 12:17

Βιομηχανία: «Αντισώματα» στο υψηλό κόστος – Άλμα σχεδόν 10% στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Βιομηχανία: «Αντισώματα» στο υψηλό κόστος – Άλμα σχεδόν 10% στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου

Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος θέτει προσκόμματα στην πορεία του κλάδου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): 

  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2020, παρουσίασε αύξηση 9,7%.  
  • Ο μέσος γενικός δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%. 
  • Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου του 2021, παρουσίασε αύξηση 1,3%. 

Στα επιμέρους στοιχεία, σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής, ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση.

Βιομηχανία: «Αντισώματα» στο υψηλό κόστος – Άλμα σχεδόν 10% στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου-1 

Αντίστοιχα, σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ενώ η υψηλότερη ποσοστιαία μείωση παρατηρήθηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

Βιομηχανία: «Αντισώματα» στο υψηλό κόστος – Άλμα σχεδόν 10% στην παραγωγή του Σεπτεμβρίου-2

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021, η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 10,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Μάλιστα, η ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας λαμβάνει χώρα, παρά και κόντρα στο υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο αφορά τόσο τις πρώτες ύλες όσο και τις τιμές της ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, καθώς και κατά 5,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. 

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι οι υψηλές ετήσιες μεταβολές, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται και στη χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020, όταν η οικονομία παρέμενε εγκλωβισμένη στην πανδημική κρίση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Demo: Ετοιμάζει μονάδα για μονοκλωνικά αντισώματα στην Αττική

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 39 ευρώ η επιδότηση μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Ανοδικά το οικονομικό κλίμα αλλά σε πτώση η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News