ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων: Πού οφείλεται η καθυστέρηση – Πότε θα ολοκληρωθεί

Ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων: Πού οφείλεται η καθυστέρηση – Πότε θα ολοκληρωθεί

Αν και η ψηφιακή σύνταξη μέσω του συστήματος «Άτλας» άρχισε να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2020, μέχρι και αυτή τη στιγμή αφορά τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Για αυτές δηλαδή τις κατηγορίες οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταθέσουν το αίτημα της συνταξιοδότησης τους ηλεκτρονικά. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα έθετε ως στόχο την ολοκλήρωση της ψηφιακής απονομής των συντάξεων για όλα τα ταμεία, τον Νοέμβριο. Kύκλοι του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την καθυστέρηση στην εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το έργο των ψηφιακών συντάξεων, σημειώνοντας ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το project εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τις ψηφιακές συντάξεις

Το υπουργείο Εργασίας μεταφέρει ότι αυτό το διάστημα «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τη διαδικασία για την ψηφιοποίηση των συντάξεων και την έκδοσή τους ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με στόχο να την έχει ολοκληρώσει μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», από τον Νοέμβριο θα εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου. Τον Δεκέμβριο, στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ στο «MR», οι υποθέσεις των ελευθέρων επαγγελματιών μένουν τελευταίες λόγω της δυσκολίας που ενέχουν τα αιτήματα αυτά, καθώς είναι πιο σύνθετα. 

Βέβαια, η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος για κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή.

Εφόσον τρέξει η διαδικασία της έκδοσης συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑTΛΑΣ» για τις νέες συντάξεις αυτό σημαίνει πως δεν θα δημιουργείται νέο στοκ εκκρεμών συντάξεων.

Διαβάστε ακόμη: Εκκρεμείς συντάξεις: Τι έγινε τελικά με τους λογιστές και τους δικηγόρους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News