ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: Τι έγινε τελικά με τους λογιστές και τους δικηγόρους;

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά

Εκκρεμείς συντάξεις: Τι έγινε τελικά με τους λογιστές και τους δικηγόρους;

Σαν ένα ισχυρό «όπλο» στην προσπάθεια να μηδενίσουν οι εκκρεμείς συντάξεις βλέπουν ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας τη συμμετοχή λογιστών και δικηγόρων στην προσπάθεια. Προς το παρόν, όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά καθώς η απουσία «πρωταγωνίστησε» στις εξετάσεις πιστοποίησης που διεξήχθησαν την Τετάρτη  και όπως ήταν λογικό, οι  επιτυχόντες ήταν τελικά πολύ λιγότεροι.

Παρόλα αυτά, ο ΕΦΚΑ  θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα και τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο νέος  κύκλος εκπαίδευσης και  πιστοποίησης επιπλέον 1.200 επαγγελματιών, λογιστών και δικηγόρων,  ξεκινά άμεσα ώστε να συμμετέχουν επιπλέον ειδικοί στη διαδικασία των συντάξεων.

Στις 12 Νοεμβρίου ξεκινά ο νέος κύκλος εκπαίδευσης, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τόσο οι εξετάσεις των υποψήφιων όσο και εκείνων του πρώτου κύκλου που δεν συμμετείχαν τελικά στις εξετάσεις (πρόκειται για 357 επαγγελματίες που είχαν ζητήσει  εξαίρεση από τη διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων). 

Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν νέες αιτήσεις συμμετοχής και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δικηγόρους και λογιστές.

Οι λόγοι πίσω από τις απουσίες 

Στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πιστοποιήθηκαν τελικά μόνο οι 179. Η συμμετοχή ήταν μικρή καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν τελευταία στιγμή. Η απουσία βέβαια που «έλαμψε» στις εξετάσεις οφείλεται πιθανόν και στο γεγονός που οι εξετάσεις ενώ ήταν προγραμματισμένες για την 1 Νοεμβρίου τελικά ακυρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος. 

Ο μικρός αριθμός τελικά των επιτυχόντων που προέκυψε και λόγω της μικρής συμμετοχής, βγάζει προς το παρόν εκτός τον σχεδιασμό για ολοκλήρωση περίπου 3.000 συνταξιοδοτικών αιτημάτων από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες. Οι επιτυχόντες  αυτού του διαγωνισμού (οι 179),θα μπορούν να κλείσουν περίπου 537-716 υποθέσεις μηνιαίως. 

Όπως εξηγεί με ανακοίνωση ο ΕΦΚΑ , ο μικρός αριθμός των επιτυχόντων  οφείλεται στη δυσκολία των θεμάτων καθώς με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την έκδοση των συντάξεων. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του θεσμού θα μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. 

Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα αξιοποιηθούν συνολικά 3.600 ιδιώτες λογιστές και δικηγόροι.  Όπως έχει αποκαλύψει το moneyreview.gr, οι  ιδιώτες σε δεύτερο στάδιο , το 2022 θα πέσουν και στη μάχη των επικουρικών καθώς αποτελεί το επόμενο πρότζεκτ για τις συντάξεις το 2022. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΔΕΔΥ: Μόνο 179 ιδιώτες πέρασαν τις εξετάσεις για την έκδοση των συντάξεων

Εκσυγχρονίζεται ο ΕΦΚΑ: Νέες μέθοδοι μάνατζμεντ και ψηφιακός μετασχηματισμός

Εκκρεμείς συντάξεις: Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των επαγγελματιών – Ο τιμοκατάλογος και το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News