ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκσυγχρονίζεται ο ΕΦΚΑ: Νέες μέθοδοι μάνατζμεντ και ψηφιακός μετασχηματισμός

Εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων

Εκσυγχρονίζεται ο ΕΦΚΑ: Νέες μέθοδοι μάνατζμεντ και ψηφιακός μετασχηματισμός

Αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου. Θα προηγηθεί η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 το πρωί.

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες. Οι ρυθμίσεις  που  θα προωθηθούν θα έχουν ως στόχο οι πολίτες να εξυπηρετούνται καλύτερα, ενώ  ταυτόχρονα θα είναι και πιο εύκολη η καθημερινότητα των υπαλλήλων.

«Γραφειοκράτες», «ανάλγητοι»  είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς τους οποίους έχει αποδώσει ουκ ολίγες φορές ο Κωστής Χατζηδάκης σε υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δημιουργούν εμπόδια κατά διαστήματα, κρατώντας τις περισσότερες φορές σε ομηρία ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αυτή την εικόνα του ΕΦΚΑ έρχεται να αλλάξει το νέο νομοσχέδιο. 

Όπως έχει γράψει ήδη το Moneyreview, τα κύρια χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο Moneyreview, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει διοικητική απλοποίηση στις δομές του ΕΦΚΑ που θα δίνει ακόμη και τη δυνατότητα για άμεσες αλλαγές σε επίπεδο διευθυντών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούν  να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις γραφειοκρατίας και αναλγησίας, κάτι που δεν μπορεί βάσει διαδικασιών να συμβεί έως τώρα. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός στον ΕΦΚΑ 

Εκτός όμως από τις αλλαγές στο management του ΕΦΚΑ, το επόμενο διάστημα θα έρθει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ. Στα έργα του Ταμείου για το Υπουργείο Εργασίας προβλέπεται ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ, με προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Με αυτό τον τρόπο, στοιχεία και πληροφορίες που βρίσκονται χαμένες στις κούτες του ΕΦΚΑ και τελικά οδηγούν στην ταλαιπωρία του συνταξιούχου, θα υπάρχουν ψηφιοποιημένα, στο σύστημα του ΕΦΚΑ. Επιπλέον προβλέπεται δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα πολλά από τα πληροφορικά συστήματα, που έχει ο ΕΦΚΑ δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα και σε αυτή τη περίπτωση ο χαμένος να είναι ο συνταξιούχος. Τέλος μέσω του Ταμείου θα διατεθούν άλλα 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του  του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΦΚΑ με άρωμα επιχείρησης

Χατζηδάκης: Ερχεται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Αποκαλυπτήρια για τον Βig Brother των συντάξεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News