ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέος γύρος – πρόκληση για τα ταμεία

Απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει δικαιώματα για τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχους με κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέος γύρος – πρόκληση για τα ταμεία

Επιστρέφει το ζήτημα των αναδρομικών για την κυβέρνηση. Τα δημόσια ταμεία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέα περιπέτεια, δεδομένου ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντικείμενο τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Μπορεί το Ελεγκτικό Συνέδριο να έβαλε πρόσφατα «φρένο» στις διεκδικήσεις 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου αποφασίζοντας πως δεν δικαιούνται επιστροφή των δώρων και επιδομάτων αδείας, κρίνοντας ως συνταγματική την περικοπή αυτών, αλλά όσον αφορά τα δώρα και επιδόματα του ιδιωτικού τομέα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021). Η απόφαση αυτή θα κρίνει για τη συνταγματικότητα ή όχι της μη καταβολής στους συνταξιούχους αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα καθώς και στην επικουρική σύνταξη, κατά το επίμαχο 11μηνο (10-06-2015 έως 1-05-2016). Το κόστος για μια πιθανή επιστροφή των περικοπών, εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές, εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι από την απόφαση που θα ληφθεί θα επηρεαστούν το λιγότερο 300.000 συνταξιούχοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 το ΣτΕ είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είχαν προσφύγει σε αυτό διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και δώρα του 11μηνου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Τότε, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή μόνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις, όχι μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Παρόλα αυτά, δεν προχώρησε στην καταβολή των επιστροφών σε επικουρικές και δώρα, γεγονός που έστειλε ξανά τους συνταξιούχους στο ΣτΕ.

Οι ήδη κερδισμένοι των αναδρομικών 

Ο λογαριασμός των αναδρομικών ήδη έχει γράψει 500 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις επιστροφές ποσών που πρέπει να γίνουν για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του Δημοσίου από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 (αναδρομικά 22 μηνών). Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων κρίθηκε αντισυνταγματική έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά συνταγματική από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε σε σχέση με τα αναδρομικά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Θα δούμε και τις αντοχές της οικονομίας όμως, με το υπουργείο Οικονομικών. Για τα αναδρομικά έχει κλείσει το θέμα για τους συνταξιούχους από το 2016 και μετά και θα πάρουν λεφτά τις επόμενες μέρες».

Διαβάστε ακόμη: Οδικός χάρτης για το ασφαλιστικό 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News