Business & Finance Σάββατο 23/10/2021, 00:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έβγαλε ανακοίνωση αξιολόγησης ο S&P για την Ελλάδα

Δεν έβγαλε ανακοίνωση αξιολόγησης ο S&P για την Ελλάδα

O οίκος Standard & Poor’s δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της χώρας μας χθες το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο, σε μία κίνηση που σημαίνει ότι ο οίκος πιθανότατα θα διατηρήσει στάση αναμονής έως την επόμενη αξιολόγησή του που είναι καθορισμένη για το επόμενο έτος.

Ο S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο στο ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές – αξιολόγηση που απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική (investment grade).

Η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s θα ήταν η προ-τελευταία επανεξέταση της χρονιάς, αφού το 2021 θα ρίξει αυλαία για το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 19 Νοεμβρίου, με τις ανακοινώσεις της Moody’s. 

Με δεδομένο ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο από το ΒΒ- στο ΒΒ, η αγορά θεωρούσε περισσότερο αναμενόμενη τη διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στα ίδια επίπεδα παρά μία αναβάθμιση. 

 Οι αναλυτές της S&P έχουν δηλώσει ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξαρτάται από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της βελτίωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων. Ένα τέτοιο περιβάλλον, που επιτρέπει παράλληλα τη σημαντική συρρίκνωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, επίσης οδηγεί σε αναβαθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης, καθιστώντας αναγκαία μία αναβάθμιση των προβλέψεων αυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες αποφάσεις του σε σχέση με το αξιόχρεο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της S&P που μιλούσαν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,9% για φέτος, φαντάζουν πλέον πολύ συντηρητικές.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου δείχνουν να πιστεύουν ότι η εγχώρια οικονομία μπορεί να διατηρήσει αυτό το καλό momentum και τα επόμενα χρόνια, με ανάπτυξη 5,8% το 2022, 5% το 2023 και 4,5% το 2024.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις λιγοστές χώρες που είδε το αξιόχρεό της να αναβαθμίζεται μέσα στην πανδημία και πλέον θεωρείται ότι βρίσκεται σε τροχιά για την έξοδο από το junk και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ορίζοντα το 2023 ή ενδεχομένως και νωρίτερα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News