Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 12:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοικοκυριά: «Μαχαίρι» στην κατανάλωση μέσα στην πανδημία

«Άντεξε» το εισόδημα

Νοικοκυριά: «Μαχαίρι» στην κατανάλωση μέσα στην πανδημία

Τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην κατανάλωση των νοικοκυριών αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2020. 

Ειδικότερα, κατά το προηγούμενο 12μηνο, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εξυπηρετούν νοικοκυριά, συρρικνώθηκε κατά 8,8% και διαμορφώθηκε σε 115,5 δισ. ευρώ από 126,6 δισ. ευρώ το 2019. 

Την ίδια ώρα, το διαθέσιμα εισόδημα περιορίστηκε ήπια κατά 2,7% και ανήλθε σε 118,5 δισ. ευρώ από 121,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. 

Νοικοκυριά: «Μαχαίρι» στην κατανάλωση μέσα στην πανδημία-1

Τα στοιχεία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στο ΑΕΠ, κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω τάσεων, πάντως, ήταν η αύξηση των αποταμιεύσεων, καθώς η ποσοστιαία πτώση στην κατανάλωση υπερέβη την ποσοστιαία πτώση στο εισόδημα. 

Ως εκ τούτου, η ακαθάριστη αποταμίευση ως προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα επέστρεψε σε θετικό έδαφος και καθορίστηκε στο +2,6% από -3,8% το 2019.  

Νοικοκυριά: «Μαχαίρι» στην κατανάλωση μέσα στην πανδημία-2

Την ίδια ώρα, το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, το οποίο ορίζεται ως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, διαμορφώθηκε σε 19,3% το 2020 έναντι 18,5% το προηγούμενο έτος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την άρση των περιοριστικών μέτρων, τον περασμένο Μάιο, οι παραπάνω δείκτες έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται, με τις καταναλωτικές δαπάνες να επιστρέφουν σταδιακά στα προ-πανδημίας επίπεδα και τον ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News