Business & Finance Τρίτη 13/10/2020, 15:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επτά προτάσεις του ΙΟΒΕ για την πράσινη οικονομία

Φωτ. Intimenews

Επτά άξονες για την πράσινη μετάβαση, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προτείνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας.

Μεταξύ άλλων, με αφορμή το ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανακαμψης, το ΙΟΒΕ προκρίνει τους εξής άξονες πράσινης δράσης:

  • Ανακαινίσεις: Πρόκειται για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων, μέσα από την παραγωγή, αποθήκευση και διαχείριση της ενέργειας με «έξυπνα» συστήματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η δράση «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που είναι πολύ μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό και ένταση ενισχύσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος. Εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και κτίρια επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου.
  • Ενεργειακές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ: Στο συγκεκριμένο άξονα περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ των νησιωτικών περιοχών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και της χώρας με γειτονικές χώρες (Διαδριατικός αγωγός TAP, ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας).

– Βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών με το κλείσιμο των παλιών και ιδιαίτερα ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

– Ιδιωτικές επενδύσεις κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για συμμετοχή στην αγορά και για τροφοδοσία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

– Επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, όπως η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού, με σκοπό τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης από τα 5-7 έτη στα 2 έτη, που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ (Ν. 4685/2000)

– Απλοποίηση επόμενων φάσεων έως και την Άδεια Λειτουργίας των ΑΠΕ

  • Ηλεκτροκίνηση: Αφορά στην εγκατάσταση υποδομών φόρτισης οχημάτων από ιδιώτες και Δήμους, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα παραγωγής φορτιστών και συναφούς εξοπλισμού, ιδίως στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, αλλά και τη στήριξη επιδοτήσεων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα για δημόσιες μεταφορές (ηλεκτρικά λεωφορεία), ταξί και οχήματα τουριστικού τομέα.
  • Δράσεις για την προστασία της Φύσης: Προβλέπονται η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, η αναβάθμιση και η προστασία των περιοχών Natura και της βιοποικιλότητας (εθνικό σύστημα παρακολούθησης και φύλαξης, βελτίωση της επισκεψιμότητας κ.α.), καθώς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020.
  • Απολιγνιτοποίηση: Πρόκειται για την αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) και συνδέεται άμεσα με την προώθηση της πράσινης ενέργειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

– Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα που εντάσσεται στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2020-2030 για την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (από 17% σήμερα) και στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030.

– Το ενδιαφέρον για δέσμη νέων πράσινων επενδύσεων (κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων, μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας) θα προσδώσει μια ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η βιομηχανία, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία, η εκπαίδευση.

  • Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα θα συμπληρώσει την χωροταξική και πολεοδομική πολιτική που αποσκοπεί στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης διευκολύνοντας τις επενδύσεις, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Κομβικής σημασίας ο ορθολογικός σχεδιασμός οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, η προώθηση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων και οι αστικές αναπλάσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.
  • Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων: Στόχος είναι η δημοπράτηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, βιοαποβλήτων στην ηπειρωτική, τη νησιωτική Ελλάδα και την Αττική καθώς και μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (waste-to-energy). Μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων αποτελούν μελλοντικές δράσεις.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News