Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 12:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης

Χρ. Σταϊκούρας: Οι δύο πυλώνες της ανάπτυξης

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα συνεδρίου του Economist για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να κάνουμε σωστή διαχείριση του Ταμείου. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς μέσα από τη σωστή διαχείριση και τις επενδύσεις, θα υπάρξει ανάκαμψη και ανθεκτικότητα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Ειδική μνεία έκανε και στους βασικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, ιεραρχώντας τις επενδύσεις σε εμβληματικά project, όπως το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και το 5G, στην κοινωνική συνοχή και απασχόληση, καθώς και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Όλα αυτά υποστηρίζονται από διαρθρωτικές αλλαγές του κράτους και πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό το πρότζεκτ θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά» εκτίμησε, στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Όσον αφορά στο πού ακριβώς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είμαστε σε μια βάση κοινής συνεργασίας με την Κομισιόν για να διαμορφώσουμε την τελική μορφή του ελληνικού σχεδίου». «Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα» κατέληξε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. 

ΣΟΕ: Να γίνει ανθεκτική η οικονομία 

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην σύγχρονη οικονομία και ενσκύπτει στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι η σωστή πλατφόρμα ώστε η οικονομία όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά να αναπτυχθεί και να αποκτήσει ανθεκτικότητα» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσε, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επωφελείται σημαντικά, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πλάνο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και τη συμμετοχικότητα της οικονομίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News