Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 14:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχουν σχέδια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχουν σχέδια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας

«Δεν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή διοδίων στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών και υπενθύμισε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του δακτυλίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από τον δακτύλιο εξαιρούνται σε καθημερινή βάση δύο βασικές κατηγορίες:

  • Οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2, καθώς και
  • Όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρέσεις και θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν και να εκλογικευθούν.

Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν τόσο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τόνισε ο Γ. Οικονόμου. Αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη με λιγότερη ταλαιπωρία και καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας: ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και Δήμων, Περιφέρειας και επιστημόνων, αλλά και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.

Πέντε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε τα πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, επιβεβαιώνοντας το μήνυμα που έδωσε και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Τα πέντε μέτρα κοινωνικού περιεχομένου, όπως παρουσιάσθηκαν από τον Γ. Οικονόμου σήμερα είναι τα εξής: 

  1. H προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  2. H δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.
  3. H χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  4. Η στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης-  με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ήδη ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.
  5. Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχουμε προωθήσει για τη νέα γενιά μπαίνει φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News