Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 11:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος EWG: Χώρος για αυτοσχεδιασμό στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόεδρος EWG: Χώρος για αυτοσχεδιασμό στο Ταμείο Ανάκαμψης

Την δυνατότητα «αυτοσχεδιασμού» στα εθνικά σχέδια για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προανήγγειλε ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EWG), Τόμας Σαρανχέιμο, ο οποίος υπογράμμισε την πιθανότητα παροχής ευελιξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Παρότι ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι βασικοί άξονες και οι κανόνες που διέπουν αυτή την ανακαμψιακή – επενδυτική προσπάθεια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από το βήμα συνεδρίου του Economist για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αυτοσχεδιασμού» από τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Υπάρχουν πολλες διαδικασίες για την επιτελική διαμόρφωση του σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου σημαίνει ότι πρέπει να σεβαστούμε τις ελληνικές διαδικασίες και να βρούμε τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ίσως να επιτρέψουμε λίγο χώρο για αυτοσχεδιασμό» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι σημαντικά για την Ελλάδα και σημαίνουν πολλά για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαμηνύοντας ότι «οι επενδύσεις χρειάζονται σχεδιασμό και ανθρώπους με έμπνευση».

Ωστόσο, ο Σαρανχέιμο έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η υλοποίηση του Ταμείου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και υπό αυτό το πρίσμα εξήγησε ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η σωστή διαχείριση, τόσο πιο γρήγορα θα φανούν και τα αποτελέσματα.

Χρ. Μεγάλου: Ο ρόλος των τραπεζών 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλους, εστίασε στον ρόλο που οι τράπεζες θα πρέπει να επιτελέσουν για την ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας την χρηματοδότηση – γέφυρα για να φθάσουν τα χρήματα στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη μόχλευση των κονδυλίων στην οικονομία. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να λειτουργήσουμε με τρόπο, ώστε να επιτευχθεί βιωσιμότητα σ’ όλους τους τομείς, διασφαλίζοντας ότι θα μοχλεύσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο μέσω των δανείων και των επιχορηγήσεων που θα λάβει η Ελλάδα». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News