Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 21:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή

Σε τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία μεταφράζεται η κύρωση της απόφασης για τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός κατά την συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου αναφορικά με τα λεγόμενα New Arrangements to Borrow (NAB) επεσήμανε ότι οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1997. Σκοπούς τους ήταν η διευκόλυνση του ΔΝΤ στην εκπλήρωση του ρόλου του στο διεθνές νομισματικό σύστημα και ιδίως σε περιόδους κρίσεων. 

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους, οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος», σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει -αποτελεσματικά- τον σκοπό λειτουργίας του».

Για να το επιτύχει αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δρομολογεί στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, ο επεσήμανε ο ίδιος:

  • Έχουμε προχωρήσει σε 2 πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων της χώρας μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προεξοφλώντας περίπου το 75% αυτών. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, μειώθηκε ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίστηκε ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, ενώ βελτιώθηκαν βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, δρομολογούμε την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων. Το ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα το ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  • Δρομολογούμε, για πρώτη φορά, την πρόωρη εξόφληση μέρους των πρώτων διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα GLF.
  • Συμμετέχουμε, με την καταβολή πόρων, ύψους 11 εκατ. US$, στο Ταμείο Αρωγής και Ανάσχεσης Καταστροφών (Catastrophe Containment and Relief Trust), που λειτουργεί εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σκοπός αυτού του Ταμείου είναι η αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ για επιλέξιμα κράτη-μέλη χαμηλού εισοδήματος, τα οποία πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή είναι αντιμέτωπα με μεγάλες υστερήσεις στη δημόσια υγεία, επιδημίες ή παγκόσμιες πανδημίες.

  • Έχουμε εκδηλώσει – επίσημα – την πρόθεση, κατόπιν παρότρυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τα μέλη με ισχυρή οικονομική θέση, να προχωρήσουμε στον δανεισμό μέρους των SDR που λάβαμε, μετά τη νέα ανακατανομή που ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου.

Τα ποσά θα κατευθυνθούν προς κράτη-μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, είτε μέσω ενός υφιστάμενου ταμείου, με την ονομασία Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT), είτε μέσω ενός νέου ταμείου που συζητείται να δημιουργηθεί, το Resilience and Sustainability Trust, το οποίο και θα μπορούσε να παρέχει δάνεια με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. κλιματική αλλαγή).

Με τις ενέργειες αυτές αποδεικνύουμε ότι έχουμε επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News