ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση εκκένωσης της μαρίνας Αλίμου από…σαπιοκάραβα

Επιχείρηση εκκένωσης της μαρίνας Αλίμου από…σαπιοκάραβα

Με την εκπνοή του 2020 να πλησιάζει, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταστεί εφικτό το οικονομικό κλείσιμο της τεσσαρακονταετούς παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου στην Άκτωρ Παραχωρήσεις, όπως προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Όσο, όμως, μένει να αποδειχτεί εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, προχωρά η διαδικασία απομάκρυνση χρηστών και δραστηριοτήτων από την έκταση, προκειμένου αυτή να παραδοθεί στο νέο ιδιοκτήτη κενή.

Ως εκ τούτου, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) βάζει μπροστά σχέδιο εκκένωσης της μαρίνας από κουφάρια, από σκάφη τα οποία βρίσκονταν σε ακινησία, έχοντας εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους εδώ και δέκα χρόνια! Η μαρίνα φιλοξενεί συνολικά 74 μηχανοκίνητα – ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά σκάφη των οποίων ο εξοπλισμός έχει περιέλθει σε αχρηστία, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έχουν συνταχθεί. Όλα έχουν να πραγματοποιήσουν πλόες για διάστημα άνω των δύο χρόνων.

Επιχείρηση εκκένωσης της μαρίνας Αλίμου από…σαπιοκάραβα-1

Επιχείρηση εκκένωσης της μαρίνας Αλίμου από…σαπιοκάραβα-2

Επιχείρηση εκκένωσης της μαρίνας Αλίμου από…σαπιοκάραβα-3

Ο διαγωνισμός

Προκειμένου η ΕΤΑΔ να προχωρήσει στην ανέλκυση, απομάκρυνση και καταστροφή των χαρακτηρισμένων ως επικινδύνων και επιβλαβών σκαφών  πραγματοποιεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή εξειδικευμένων εταιρειών με αντικείμενο τις ναυαγιαιρέσεις και τις ρυμουλκήσεις σκαφών. Το έργο του αναδόχου περιλαμβάνει την απομάκρυνσή των σκαφών από τον χωροθετημένη ζώνη του τουριστικού λιμένα, τον περιορισμό τυχόν ρύπανσης και τον καθαρισμό της περιοχής από κάθε είδους απορρίμματα.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι δύο μήνες, από την υπογραφή της, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου δικαιολογητικών και τεχνικής προσφοράς έχει οριστεί η Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

H αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου

Το έργο της αξιοποίησης της μαρίνας Αλίμου προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονων εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη της μαρίνας έκτασης 210 στρεμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Αλίμου έχει παραχωρηθεί στην Άκτωρ Παραχωρήσεις έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News