Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 12:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία

Υποχώρηση των προσδοκιών για τον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας διαπιστώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο αποδίδει την επιδείνωση του κλίματος στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για παραγγελίες, ζήτηση και παραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 106,9 έναντι 114,6 μονάδων τον Αύγουστο. Ωστόσο, ήταν αισθητά υψηλότερος σε σχέση με το περσινό επίπεδο (86,4 μον.).

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία-1

Άλλωστε, μετά από τις συνεχείς βελτιώσεις των προηγούμενων μηνών, η μικρή αυτή επιδείνωση αποτελεί μάλλον μια αναμενόμενη «διορθωτική» εξέλιξη, όπως διευκρινίζει το ΙΟΒΕ.

Στη διολίσθησε του σχετικού δείκτη σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει η άνοδος των τιμών στα ενεργειακή αγαθά, ένα πρόβλημα το οποίο πιθανώς διοχετεύεται τόσο στην παραγωγή όσο και στην απασχόληση, μέσω της αύξησης του κόστους και της μείωσης του περιθωρίου κέρδους. 

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία-2

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, αβεβαιότητα και ανησυχία επικρατεί και λόγο της στασιμότητας στην πρόοδο του εμβολιασμού, καθώς και η ενδεχόμενη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Αποτέλεσμα είναι:

  • Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας σημείωσε ήπια εξασθένιση τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από το υψηλό 12ετίας του προηγούμενου μήνα.
  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 77,8% τον Σεπτέμβριο.

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία-3

Άνοδος των τιμών

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον Ιούλιο, κατά 21,3% από 20,6% τον Ιούνιο. Ηπιότερη ενίσχυση καταγράφηκε για τις τιμές στην Ευρωζώνη (13,3%, από 11,6% τον προηγούμενο μήνα).

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο (15,5%) από 15,2% τον Ιούνιο. Σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίθετα, περιορίστηκαν οι μεταβολές στη ζώνη του ευρώ (7,8% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα).

Τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα 

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του 2021, από τα βιομηχανικά προϊόντα τις Ελλάδας πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους τα φαρμακευτικά σκευάσματα με 718 εκατ. ευρώ (+3,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), και το αλουμίνιο με 479 εκατ. ευρώ (+32,2%).

Από το σύνολο των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών, το 81% κατευθύνθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 5,8% στις χώρες της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

ΙΟΒΕ: Γιατί υπάρχει μικρή επιδείνωση των προσδοκίων στη βιομηχανία-4

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News