Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 16:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά 25% στη φετινή παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα

Βουτιά 25% στη φετινή παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα

Κατά 1/4 μικρότερη θα είναι η φετινή παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή οίνου και γλευκών (μούστου) αναμένεται να καταγράψει πτώση κατά 25% για το σύνολο του 2021 (σε σχέση με το 2020), συμβάλλοντας στην ευρύτερη μείωση των ευρωπαϊκών αμπελώνων. 

Μια εξέλιξη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συνολικά, άλλωστε οι χώρες της Ε.Ε. θα παράξουν 147 εκατ. εκατόλιτρα, ένα αριθμός μειωμένος κατά 23 εκατ. εκατόλιτρα ή κατά 13% σε σχέση με το 2020. Το 50% των απωλειών αποδίδεται στη μικρή γαλλική συγκομιδή, η οποία θα ανέλθει σε μόλις 33,3 εκατ. εκατόλιτρα (-27%). 

Διαβάστε επίσης: Ποια ελληνικά ποτά αγοράζουν οι ξένοι καταναλωτές – Άλμα εξαγωγών το 2021

«Με εκτιμώμενη παραγωγή 44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-9%), η Ιταλία θα παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία (39 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -15%)» σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρίαρχοι των ευρωπαϊκών αμπελώνων -Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία- αντιπροσωπεύουν το 80% της κοινοτικής παραγωγής. 

Η συγκομιδή του 2021 θα είναι, επίσης, κατά 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, θα παραμένει υψηλότερη από τη συγκομιδή του 2017, η οποία ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών, με 144 εκατ. εκατόλιτρα.  

«Για σχεδόν δέκα χρόνια, η παραγωγή ποικίλλει από έτος σε έτος με πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις από ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η αστάθεια στους όγκους φαίνεται να είναι η άμεση συνέπεια των μεγάλων κλιματικών κινδύνων, οι οποίοι είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμοι και όλο και πιο συχνοί» προειδοποιεί τέλος η Κομισιόν. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News