ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρτιση: Προγράμματα νέας γενιάς για 500.000 δικαιούχους

Κατάρτιση: Προγράμματα νέας γενιάς για 500.000 δικαιούχους

«Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα». Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στη Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου και παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας που περνούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 

Τo Ταμείο Ανάκαμψης θα ενεργοποιήσει το νέο πλαίσιο για τα προγράμματα κατάρτισης που θα έχει ως στόχο να αλλάξει άρδην την επαγγελματική κατάρτιση τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα θα στοχεύουν κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

«Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι χωρισμένοι σε δύο ταχύτητες» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η πρώτη κατηγορία που αποτελεί το 51% του εργατικού δυναμικού έχει ένα βασικό επίπεδο δεξιοτήτων. Το υπόλοιπο 49% είναι ψηφιακά αναλφάβητο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό 1 δισ. ευρώ  θα δοθεί για προγράμματα κατάρτισης σε 500.000 δικαιούχους έως το 2025. Περίπου 150.000 δικαιούχοι μάλιστα στο τέλος του 2022 θα αποκτήσουν πιστοποιητικό για βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Αξιολόγηση

Επιπλέον 131 εκατ. ευρώ  θα δοθούν για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025. Ο πήχης ανεβαίνει όμως και για τους παρόχους κατάρτισης καθώς θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για αυτούς αλλά και για τους καταρτιζόμενους. «Τα χρήματα θέλουμε να πιάσουν τόπο» επανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του. Θα επιλεχθούν οι πιο ποιοτικοί πάροχοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τον τομέα των πανεπιστημίων πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας. 

Το πρόγραμμα Αριάδνη

Επιπλέον θα υπάρξουν δράσεις μέσω του Ταμείου ώστε να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας μέσω του εκσυγχρονισμού, της αναβάθμισης και της διασύνδεσης υπαρχόντων συνόλων δεδομένων διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία ενός ενιαίου πληφορικακού συστήματος της αγοράς εργασίας με το όνομα Αριάδνη, με προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω στις ανάγκες που θα υπάρχουν κάθε φορά, δηλαδή τι ζητά η αγορά εργασίας και τι ανταμείβει, θα δημιουργούνται και τα κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News