Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 14:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Αποφασίζει για το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος στον ΒΟΑΚ

Στις 23 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Επ. Ανταγωνισμού: Αποφασίζει για το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος στον ΒΟΑΚ

Το αν προκύπτει παραβίαση των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού στον διαγωνισμό, ο οποίος αφορούσε τη δημοπράτηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Γούρνες – Χερσόνησος στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καλείται να αποφασίσει στα τέλη Νοεμβρίου η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία Αθωνική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε., η οποία ερευνάται για οριζόντια σύμπραξη με άλλη εταιρεία, με στόχο τη χειραγώγηση του διαγωνισμού. 

Σύμφωνα με την αρχική εισήγηση, η οποία βέβαια δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια, η Αθωνική προχώρησε σε παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, κάτι που συνίσταται «στον εκ των προτέρων καθορισμό του αναδόχου, στην υποβολή προσφορών κάλυψης και στην υιοθέτηση διαδικασίας αποζημίωσης». 

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.  

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού 

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) θα συνεδριάσει στις 23 Νοεμβρίου 2021 για να εξετάσει, κατόπιν Εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011, περί «Προστασίας του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», όπως ισχύει, και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την εταιρία ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ («ΑΘΩΝΙΚΗ») στον διαγωνισμό δημοπράτησης του δημοσίου έργου υποδομής «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος». 

Σύμφωνα με την Εισήγηση, προτείνεται α) η διαπίστωση από την ΕΑ παράβασης του άρθρου 1 του Ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 ΣΛΕΕ από την εταιρία ΑΘΩΝΙΚΗ για συμμετοχή, με έτερη εταιρία, η οποία έχει υποβληθεί στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, σε οριζόντια σύμπραξη για τη χειραγώγηση του ως άνω διαγωνισμού, η οποία συνίσταται στον εκ των προτέρων καθορισμό του αναδόχου, στην υποβολή προσφορών κάλυψης και στην υιοθέτηση διαδικασίας αποζημίωσης και β) η επιβολή προστίμου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις του εμπλεκόμενου μέρους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News