Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 12:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο διψήφιο άλμα στη βιομηχανική παραγωγή – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Θετικά τα στοιχεία του Αυγούστου

Νέο διψήφιο άλμα στη βιομηχανική παραγωγή – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

Με διψήφιους ρυθμούς συνεχίστηκε και τον Αύγουστο του 2021 η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, δείγμα της σταθερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΑΤ):  

  • Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, σημείωσε αύξηση 10,1%. 
  • Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,5%.  
  • Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, εμφάνισε αύξηση 0,7%.  

Νέο διψήφιο άλμα στη βιομηχανική παραγωγή – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν-1

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή παρατηρήθηκε στον κλάδο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα, ενώ από κοντά ακολούθησε ο κλάδος των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων. 

Αντίθετα, ο κλάδος της εξόρυξης μεταλλευμάτων και ο κλάδος του άνθρακα – λιγνίτη – αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση.

Νέο διψήφιο άλμα στη βιομηχανική παραγωγή – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν-2  

Ταυτόχρονα, η αύξηση κατά 10,1% της ετήσιας βιομηχανικής παραγωγής (σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020) αποτέλεσε απόρροια των παρακάτω μεταβολών στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας: 

  • +25,5% στον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. 
  • +6,2% στον δείκτη μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.  
  • +4,3% στον δείκτη παροχής νερού. 

Νέο διψήφιο άλμα στη βιομηχανική παραγωγή – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News