ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφορετικές ταχύτητες επιδομάτων στον ΕΦΚΑ 

Διαφορετικές ταχύτητες επιδομάτων στον ΕΦΚΑ 

Μπορεί να υπάρχει πλέον μία ενιαία ταμπέλα έξω από τα ταμεία ασφάλισης εδώ και 4 χρόνια, με το όνομα ΕΦΚΑ, παρόλα αυτά ο κοινός φορέας δεν έχει καταφέρει να ενοποιηθεί ουσιαστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανισοτήτων μέσα στον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα.  

Η μη ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη στο «MR», οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε χωρίς σχέδιο και κανόνες στη συγχώνευση των παλιών ασφαλιστικών ταμείων το 2016, γεγονός που δημιούργησε και το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.  

Παρόλο που έχουν γίνει αρκετά βήματα για την ολοκληρωτική ενοποίηση των ταμείων, ιδίως στον τομέα των συντάξεων,  υπάρχουν ακόμη πολλές ουρές. Για παράδειγμα, διαφορετικές παροχές σε είδος ή χρήμα αλλά και διαφορετικές διαδικασίες για τους ασφαλισμένους ανάλογα με το ταμείο από το οποίο προέρχονται.  

Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Πού στηρίζεται η εκτίμηση για μέγα πλεόνασμα στα ταμεία

Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν μία μεταρρύθμιση, η οποία θα οδηγήσει και στην πλήρη ενοποίηση του ασφαλιστικού φορέα, καθώς αποτελεί μια εκκρεμότητα  από συστάσεως του ΕΦΚΑ που θα πρέπει  σιγά σιγά να κλείσει.  

Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει ίδια διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ασθένειας στους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην ταμείο προέρχονται.   

Χαρακτηριστική περίπτωση των ανισοτήτων στα επιδόματα είναι τα έξοδα κηδείας. Το πρώην ΙΚΑ χορηγεί έξοδα 759,52 ευρώ. Ο πρώην ΟΓΑ δίνει 800 ευρώ, ενώ τα έξοδα από τον πρώην ΟΑΕΕ κυμαίνονται από 762 – 1200 ευρώ. Από το πρώην  ταμείο των υγειονομικών δίνονται από 1.797 έως 2.870 ευρώ, ενώ 1.800 ευρώ  χορηγούνται από το πρώην  ΤΣΜΕΔΕ.  

Διαφορετικές προϋποθέσεις υπάρχουν όμως δυστυχώς ακόμη και  στα αναπηρικά επιδόματα.  

Διαβάστε επίσης: ΟΑΕΔ: Παίρνουν σειρά και τα επιδόματα πολιτών με εργασία στο εξωτερικό 

Ταυτόχρονα, οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται έγκριση από Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές μόνο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τις 30 μέρες. 

Ανάλογα με την εργασία/επάγγελμα του ασφαλισμένου διαφέρουν ανά πρώην φορέα ασφάλισης οι προϋποθέσεις χορήγησης και η διαδικασία. Άρα ο ασφαλισμένος είναι χρήσιμο να γνωρίζει το προ ΕΦΚΑ κλάδο ασφάλισής του (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κτλ) 

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε κάθε τέως φορέα μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News