Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 17:44
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cosco: Απέκτησε ένα επιπλέον 16% του ΟΛΠ – Στα 88 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Cosco: Απέκτησε ένα επιπλέον 16% του ΟΛΠ – Στα 88 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του επιπλέον 16% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην Cosco ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής επήλθε ως συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κινεζικής εταιρείας, η οποία έχει ήδη κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το τίμημα για το 16% των μετοχών ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ και συνοδεύτηκε από εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι, όπως προβλέπονται στο master plan, κυμαίνονται σε 612 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. ευρώ αφορούν τις λεγόμενες δεσμευτικές επενδύσεις.

Οι τελευταίες έπρεπε να ολοκληρωθούν εντός του 2021, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16%. Όμως, από αυτές έχουν προχωρήσει επενδύσεις μόλις 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα 2/3.

Οι λόγοι, σε μεγάλο βαθμό δεν αφορούν την Cosco, καθώς είτε συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού είτε με δικαστικές προσφυγές τρίτων πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο, επελέγη η οδός του φιλικού διακανονισμού μεταξύ δημοσίου και εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Coscο ήλεγχε το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ εφεξής θα διατηρεί το 67%. Το εναπομείναν ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ περιορίζεται σε 7,13%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News