Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 07:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις: 26 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022

Η συνολική αύξηση σε σύγκριση με το 2021 είναι άνω του 20%

Επενδύσεις: 26 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022

Η επιτάχυνση του ρυθμού πραγματικών επενδύσεων το 2022 στηρίζεται σαφώς στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, περισσότερο από το 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων για το έτος θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις. Το 41,6% θα αντιστοιχεί σε δημόσιες επενδύσεις.

Ειδικότερα, το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες με αντίστοιχα ποσά στο σκέλος των επιχορηγήσεων και επιπλέον κινητοποίηση πόρων:

  • Πράσινη Μετάβαση: με προϋπολογισμό ύψους 6,17 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων  ύψους 11,58 δισ. ευρώ),
  • Ψηφιακή Μετάβαση: με προϋπολογισμό ύψους 2,2 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων  ύψους 2,36 δισ. ευρώ),
  • Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία): με προϋπολογισμό ύψους 5,18 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 5,27  δισ. ευρώ),
  • Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός: με προϋπολογισμό ύψους 4,84 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 8,78 δισ. ευρώ).

Αναφορικά με το σκέλος των επιχορηγήσεων έως την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 38 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,657 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται έως το τέλος του 2021 να ενταχθούν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται εκταμίευση ποσού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση της επένδυσης

Το Ελληνικό Σχέδιο επιδιώκει μέσω της αξιοποίησης των δανείων του ΤΑΑ, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, να κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους 30,9 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας σχέδια που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • ΠράσινηΜετάβαση
  • ΨηφιακήΜετάβαση
  • Εξωστρέφεια (εξαγωγικόςπροσανατολισμός)
  • Καινοτομία
  • Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων

Η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του ΤΑΑ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών χρηματοδοτικών καναλιών: (α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΤΕπ και της ΕΤΑΑ, (β) μέσω των εμπορικών τραπεζών, ελληνικών αλλά και διεθνών, (γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη η επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για συμμετοχή και των εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Για το 2021 εκτιμάται εκταμίευση προς τα διεθνή και εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και για το 2022 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις: Και με εισφορά σε είδος η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, μέρος της επίδρασης των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, αντανακλάται στις πραγματικές επενδύσεις του δεύτερου τριμήνου, που διατηρήθηκαν σε ανοδική πορεία για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας διψήφιο ρυθμό μεταβολής σε ετήσια βάση (12,9%) και επιταχυνόμενο ρυθμό έναντι του προηγούμενου τριμήνου (4,3%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Θετική συμβολή υπήρξε από όλες τις κατηγορίες επενδύσεων πλην των κατοικιών, με σημαντική αύξηση στις επενδύσεις μεταφορικού και μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 134,2% σε ετήσια βάση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News