Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 09:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρηματικό άνοιγμα της Ελλάδας στη Λιβύη

Επιχειρηματικό άνοιγμα της Ελλάδας στη Λιβύη

Για τη Λιβύη αναχώρησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ως επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη. 

Στόχος της αποστολής είναι η δυναμική επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και φυσικά, η ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. 

Εξάλλου, μετά την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη, η Ελλάδα επιδιώκει να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις. 

Ας μην ξεχνάμε ότι είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες οι επισκέψεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, οι οποίες συνδυάστηκαν με το εκ νέου άνοιγμα της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη. 

«Πραγματοποιούμε το ταξίδι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού εξωστρέφειας της χώρας μας. Είναι και η διευκόλυνση διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές. Είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει στην εθνική πολιτική και διπλωματία η οικονομική αυτή διείσδυση, στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις της πατρίδας μας» δήλωσε πρόσφατα κ. Φραγκογιάννης. 

Το πρόγραμμα των επαφών

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη θα ξεκινήσει το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με τη συνάντηση του κ. Φραγκογιάννη με τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικά θέματα, M. Khalil Issa. 

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια εκδήλωση του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority).    

Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με επαφές με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Λιβύης. 

Το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον υπουργό Μεταφορών Mohammed Elsh ‘houbi. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη διεθνή συνεργασία, El Ketty. 

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Λιβύη. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή εξαγωγική και επενδυτική έκθεση «11h Libya Build». 

Οι τομείς συνεργασίας

Χαρτογραφώντας το επιχειρηματικό πεδίο συνεργασίας με τη Λιβύη, η γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανέδειξε ως βασικούς κλάδους αυτούς των κατασκευών, των μεταφορών – logistics, της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των φαρμάκων.  

Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε, όπως είναι εύλογο, και η σύνθεση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, η οποία μεταβαίνει στην Τρίπολη. Αποτελείται από εταιρείες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασκευές, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υπηρεσίας υγείας, στην επικοινωνία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News