Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 09:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

«Τρίτη καλύτερη επίδοση στον πληθωρισμό για την Ελλάδα»

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς της Ευρωζώνης.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας» τόνισε, στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του «ΣΚΑΪ». 

Επικαλέστηκε δε, τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει τον 3ο χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίδοση 2,1% για τον Σεπτέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: Σε τιμή ρεκόρ και ο άνθρακας – Ενεργειακό κραχ απειλεί Ευρώπη και Ασία

«Η Ελλάδα είναι σταθερά στις χώρες με το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, είμαστε η 3η με διαφορά 0,1 ποσοστιαίας μονάδας από τη 2η» σημείωσε, χαρακτηριστικά. 

Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. 

Ειδική αναφορά έκανε και στο ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη. «Η πραγματική επίπτωση των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια δε θα έρθει ακόμα. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, θα συνεχιστούν τα μέτρα και μετά το τέλος του χρόνου». 

Ξεκαθάρισε δε, ότι «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο που είναι αδύναμος, να παγώσει». Υπενθύμισε, τέλος, ότι η μηνιαία επιβάρυνση στο ρεύμα, μετά την επιδότηση της κιλοβατώρας, θα είναι από 1 έως 2 ευρώ για τους λογαριασμούς χαμηλής τάσης.  

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και οφείλεται στη γρήγορη ανάκαμψη από το κύμα του κορωνοϊού» επεσήμανε, από τν πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε την ίδια ώρα στο Mega.

Στην Ευρώπη, συνέχισε, έχουμε μέσο όρο πληθωρισμού γύρω στο 3,5%. «Η Ελλάδα ευτυχώς είναι λίγο πάνω από το 2%»

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις» έσπευσε να προσθέσει, παραπέμποντας στην ψήφιση των μέτρων για τους λογαριασμούς ρεύματος. «Γίνεται συνολική προσπάθεια να έχουμε καταπολέμηση της ακρίβειας στην πηγή».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News