ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση για τις ενισχύσεις σε εστίαση και δικηγόρους

Νέα παράταση για τις ενισχύσεις σε εστίαση και δικηγόρους

Για έναν ακόμη μήνα παρατείνεται η δυνατότητα επανυποβολής αίτησης στα προγράμματα «Επανεκκίνηση εστίασης» και «Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικιηγόρων».

Η παράταση που δίνεται αφορά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που η πρώτη αίτηση απορρίφθηκε. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόρων μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση για ένταξή τους στα προαναφερθέντα προγράμματα έως τις 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 5 μ.μ. Κανονικά η προθεσμία επανυποβολής αίτησης έληγε την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αφορά σε μη επιστρεπτέα επιδότηση για την αγορά πρώτων υλών με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση που δίνεται φτάνει μέχρι το 7% του τζίρου που είχε η επιχείρηση το 2019 και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr με την ένδειξη «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών».

Η ενίσχυση των δικηγόρων

Η δράση για την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ προβλέπει ενισχύσεις από 500 έως 2.000 ευρώ αναλόγως των εσόδων που είχαν το 2019. Οι ωφελούμενοι οι οποίοι έκαναν έναρξη εντός του 2020 δύναται να αιτηθούν και να λάβουν ως ανώτερο όριο επιχορήγησης ποσό 1.500 ευρώ.

Με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των γραφείων των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων επιχορηγούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δαπάνες προμήθειας: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, routers, web κάμερες, μικρόφωνα, ακουστικά, ηχεία, συστήματα τηλεδιάσκεψης, scanners/πολυμηχανήματα, οθόνες (χωρίς υποδοχή κεραίας antenna in) / προβολής τηλεδιάσκεψης και λογισμικά απαραίτητα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του γραφείου. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες κτήσης πάγιων στοιχείων για τα οποία το κόστος απόκτησης κάθε διακριτού στοιχείου εξοπλισμού δεν είναι μεγαλύτερο από 1.500 ευρώ και έως τα όρια που αναφέρονται ανωτέρω υπό προϋποθέσεις. Ενδεικτικά δεν αποτελούν επιλέξιμες οι προμήθειες για: κινητά τηλέφωνα, tablets, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, servers καθώς και οι κάθε είδους συνδρομές.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News