Business & Finance Κυριακή 26/09/2021, 10:15
REAL ESTATE

Σε επαννεκίνηση η αγορά ακινήτων

Σε επαννεκίνηση η αγορά ακινήτων

Με την αγορά ακινήτων να βρίσκεται πλέον σε κομβικό σημείο, έχοντας αφήσει μια δεκαετία κρίσης, η εξαγγελία για την κατάργηση της φόρου γονικής παροχής μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ αποτελεί μια ακόμη είδηση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον νευραλγικό αυτό της ελληνικής οικονομίας. Ένας τομέας που με την προϋπόθεση του οριστικού ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος Αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Λεκκός καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό αναφορικά με την αγορά κατοικίας, επισήμανε.

«Οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, βλέποντας το ζήτημα των εξαγγελιών για τις γονικές παροχές από μια ευρύτερη σκοπιά, αναφέρει ότι «η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που αντί να τελειώσει με την ανάκαμψη συνεχίστηκε με τη δίνη της πανδημίας, προκάλεσε βαθιές πληγές όχι μόνον στην οικονομία της χώρας μας, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανοικοδόμηση και το στεγαστικό, αλλά κυρίως στην κοινωνία της».

«Ένα από τα μεγαλύτερα θύματά της ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ή μάλλον ορθότερα οι άνθρωποι που τον καρπό του μόχθου και της αποταμίευσής τους τον κατηύθυναν στην απόκτηση ακινήτων. Την ώρα της κρίσης υιοθετήθηκαν δημευτικού χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως ο διπλός ΕΝΦΙΑ για την αστική ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση μισθωμάτων με συντελεστή έως 45% και ο συμπληρωματικός φόρος εισοδημάτων έως 10% με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία να μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος ανεπιθύμητο».

«Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή, και στον απόηχο του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, η νέα γενιά για να μην επωμιστεί τις φορολογικές, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της παλαιότερης σε σχέση με τα ακίνητα, είδε ως μόνη λύση την αποποίηση της κληρονομιάς τους με αποτέλεσμα να ανθίσει αυτό που τότε ονόμασα “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”. Καθημερινές ουρές στις γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεως αποποίησης κάθε χρόνο».

«Με τη θέσπιση της δυνατότητας αφορολόγητης, στην ουσία, μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε μορφής και αξίας στη νέα γενεά εν ζωή των προηγουμένων, και με τον εν δυνάμει κίνδυνο “όποιος χάσει το γονιό του, χάνει και το αφορολόγητο” να ελλοχεύει, το σκηνικό αυτό θα αλλάξει άρδην. Έτσι οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά από τους γονείς τους και να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και εταιρείες εδώ στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, να βρουν και να τραβήξουν το δρόμο τους. Το Κράτος θα χάσει έσοδα από το φόρο γονικών παροχών, αλλά σχεδόν θα ισοφαρίσει από τα υπέρογκα τέλη μεταγραφής τους. Το σημαντικότερο όμως κέρδος της κοινωνίας θα είναι ότι οι αφορολόγητες γονικές παροχές θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” στην πιο διαλυτική για τον κοινωνικό ιστό συνέπεια της κρίσης: το κίνημα “Δεν Κληρονομώ”», προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News