ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται οι νταντάδες της γειτονιάς και οι βρεφονηπιακοί εντός των επιχειρήσεων

Έρχονται οι νταντάδες της γειτονιάς και οι βρεφονηπιακοί εντός των επιχειρήσεων

Σειρά πρωτοβουλιών για τη «συμφιλίωση» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Κεντρικό ρόλο θα έχει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών. Βάσει και του εισοδήματός τους, οι μητέρες θα επιδοτούνται με ένα ποσό μηνιαίως κοντά στα 200-250 ευρώ για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, εντός του σπιτιού τους ή στο χώρο του φροντιστή.

Οι φροντιστές θα πιστοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας καθώς θα παρακολουθούν σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Θα δημιουργηθεί μάλιστα πλατφόρμα των πιστοποιημένων φροντιστών ανάμεσα στους οποίους θα μπορεί να επιλέξει η οικογένεια για την φύλαξη των παιδιών. Το πρόγραμμα θα αρχίσει πιλοτικά από το φθινόπωρο το 2021 σε συγκεκριμένους δήμους  ενώ αναμένεται να ισχύει καθολικά από το 2022. Το πρόγραμμα κοστολογείται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ ενώ θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

 

Χώροι φύλαξης εντός των επιχειρήσεων 

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών έως 2,5 ετών στο εσωτερικό των μεγάλων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα.

Η επιχείρηση που θα αποφασίζει να κατασκευάσει χώρο φύλαξης, θα επιδοτείται με το σύνολο του κόστους κατασκευής, ενώ για 3 χρόνια θα επιδοτείται το σύνολο του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του φροντιστή ή των φροντιστών που θα προσλάβει η επιχείρηση. Η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση μετά το τέλος της επιδότησης να διατηρήσει τον χώρο φύλαξης για άλλα τρία χρόνια.

Το πρόγραμμα θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το κόστος του εκτιμάται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη δράση θα χρηματοδοτηθεί από τα πρώτα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2021. Στόχος και αυτού του προγράμματος είναι οι γυναίκες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News