Business & Finance Κυριακή 19/09/2021, 15:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης στο Reuters: Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα – Βιώσιμα τα δημοσιονομικά μας

Άνω του 50% τα έσοδα από τον τουρισμό

Κ. Μητσοτάκης στο Reuters: Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα – Βιώσιμα τα δημοσιονομικά μας

Με τους πλέον αισιόδοξους τόνους περιέγραψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, ώστε να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Στο πλαίσιο του β’ μέρους της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση, με τους ρυθμούς ανάκαμψης να είναι απολύτως ικανοποιητικοί και να προαναγγέλλουν μια ισχυρή ανάπτυξη εντός του έτους.

«Είμαι βέβαιος ότι τα δημόσια οικονομικά μας είναι βιώσιμα» συνέχισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ελληνικό δημόσιο θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα «σύντομα» (χρειάζεται ακόμη δύο αναβαθμίσεις).

Τουρισμός

Ειδική αναφορά έκανε και στον τουρισμό, διαμηνύοντας ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν το 50% των επιπέδων του 2019. «Προφανώς θα κάνουμε τον λογαριασμό στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα όμως, με τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει στον προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε δε, ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση οφείλεται στην επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική, με την οποία η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη να ανοίξει στον τουρισμό. «Γενικά, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι και επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον τουρισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξήγησε ότι η αυξημένη τουριστική ροή οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή ανάπτυξη (από 3,6% σε 5,9% του ΑΕΠ). «Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021».

Φοροελαφρύνσεις

Αναφερόμενος δε, στις πρόσφατες φοροελαφρύνσεις, τις οποίες ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ό,τι είχε δεσμευθεί προεκλογική, επιστρέφοντας στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News