Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 18:03
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Μείωση φόρων και εισφορών: Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Μείωση φόρων και εισφορών: Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Σημαντικό όφελος στο «πορτοφόλι» τους, το οποίο θα ξεκινάει από τουλάχιστον 160 ευρώ ετησίως, αναμένεται να δουν οι εργαζόμενοι το επόμενο έτος, χάρη στα μέτρα στήριξης του υπουργείου Εργασίας, τα οποία εδράζονται στις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Η κυβέρνηση εξήγγειλε προσφάτως την παράταση του μέτρου μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αλλά και την περαιτέρω αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. 

Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% (είχαν ήδη ανακοινωθεί), εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αισθητή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.  

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Αναλυτικά παραδείγματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιος όφελος για όσους λαμβάνουν μηνιαίο μικτό μισθό 700 ευρώ θα ανέρχεται σε 160 ευρώ, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με αύξηση του καθαρού μισθού κατά 1,9%.  

Την ίδια ώρα, το όφελος για μισθωτούς με απολαβές έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, χάρη στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση φορολογίας εισοδήματος) θα καθορίζεται σε 355 ευρώ τον χρόνο ή αλλιώς σε καθαρή αύξηση 3,2%. 

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα «τρέξει» το Πρώτο Ένσημο – Όλα τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

Αντίστοιχα, όσοι έχουν μηνιαίο μικτό μισθό 1.200 ευρώ θα δουν ετήσιο όφελος 389 ευρώ ή αλλιώς 3% και όσοι έχουν μηνιαίο μικτό μισθό 2.000 ευρώ θα δουν ετήσιο όφελος 691 ευρώ ή αλλιώς 3,5%.  

Μείωση φόρων και εισφορών: Τι σημαίνει για την τσέπη μας-1

Στο μεταξύ, για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των  αποδοχών κατά 2% θα καθοριστεί από 305 έως 533,6 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε βελτιωμένο εισόδημα κατά 3,97% έως 5,5% ετησίως. 

Μείωση φόρων και εισφορών: Τι σημαίνει για την τσέπη μας-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News