ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στις τιμές των ζυμαρικών: Φόβοι ακόμη και για ελλείψεις σε μακαρόνια

Ράλι στις τιμές των ζυμαρικών: Φόβοι ακόμη και για ελλείψεις σε μακαρόνια

Προνοητικοί μπορεί να αποδειχθούν όσοι την περσινή άνοιξη προμηθεύτηκαν τεράστιες ποσότητες ζυμαρικών -φοβούμενοι ένα καθολικό lockdown- και έχουν ακόμη γεμάτα τα ντουλάπια τους. Κι αυτό διότι δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ακόμη και για ελλείψεις ζυμαρικών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της σημαντικά μειωμένης παραγωγής σκληρού σιταριού, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη. Με την τιμή του σκληρού σιταριού να έχει σχεδόν διπλασιασθεί σε σύγκριση με πέρυσι, ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν τα μακαρόνια πολύ ακριβότερα.

Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου έως σήμερα ανατιμήσεις σε δύο φάσεις 4% και 9% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σε ό,τι δε αφορά την επάρκεια αποθεμάτων σε σκληρό σιτάρι, παράγοντες της αγοράς σιτηρών δεν αποκλείουν από τον Οκτώβριο να παρατηρηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών με σκληρό σιτάρι.

Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται κυρίως οι πρωτοφανείς καύσωνες που έπληξαν το καλοκαίρι τον Καναδά, τη χώρα που αποτελεί την κυριότερη παραγωγό σκληρού σιταριού στον κόσμο. Φέτος η παραγωγή του Καναδά αντί για 6 εκατ. τόνους που είναι συνήθως υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. τόνους, ενώ στη χαμηλή προσφορά έρχεται να προστεθεί και το υψηλό μεταφορικό κόστος. «Οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν απαγορευτική την εισαγωγή στην Ευρώπη σκληρού σιταριού από τον Καναδά. Έτσι, οι Ιταλοί αναζητούν άλλους προμηθευτές, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά και λόγω της μειωμένης παραγωγής και στην Ελλάδα, οι τιμές των ελληνικών σιταριών έχουν διπλασιαστεί. Αφού κάποιος μπορεί να εξάγει 500 ευρώ τον τόνο στην Ιταλία γιατί να το πουλήσει σε χαμηλότερη τιμή στην εγχώρια αγορά;», επισημαίνουν στελέχη της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, μάλιστα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στα μέσα του φθινοπώρου να παρατηρηθούν ακόμη και ελλείψεις σε σκληρό σιτάρι. Σημειώνεται ότι και στην Ευρώπη η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα υπολογίζεται σε 7,3 εκατ. τόνους όταν οι ανάγκες ανέρχονται σε 9,5 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ζυμαρικών (Sifpaf) η τιμή του σκληρού σιταριού έχει διαμορφωθεί σε 532,72 ευρώ/τόνο έναντι 395,92 ευρώ/τόνο τον Αύγουστο και 30,57 ευρώ/τόνο στις αρχές του χρόνου. Η εν λόγω ένωση σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι η έλλειψη σκληρού σιταριού απειλεί την αγορά ζυμαρικών.

Σύμφωνα με τον Τζέισον Μπουλ, διευθυντή της Eurostar Commodities, βρετανική εταιρεία που προμηθεύει τις βιομηχανίες με πρώτες ύλες με βάση τα δημητριακά (άλευρα κ.α.), «δεν αποκλείεται να δούμε ελλείψεις στα ράφια και ανατιμήσεις που θα περάσουν στην τιμή καταναλωτή. Μπορεί επίσης να δούμε και αντικατάσταση του σκληρού σίτου, δηλαδή να προχωρήσουν οι βιομηχανίες στην παραγωγή ζυμαρικών με χρήση μαλακού σιταριού». Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι η τιμή των ζυμαρικών μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 50%.

Πόσο θα διαρκέσει αυτό το ράλι ανόδου στις τιμές των σκληρών σιταριών; Τα στελέχη της βιομηχανίας ζυμαρικών με τα οποία μίλησε το «MR» αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μόνη ελπίδα θεωρείται η σοδειά των χωρών του νότιου ημισφαιρίου, όπως είναι για παράδειγμα η Αυστραλία, σοδειά όμως που δεν αναμένεται να βγει στην αγορά πριν από την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News