Business & Finance Κυριακή 12/09/2021, 19:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τα μέτρα δίνουν ανάσα, αλλά δεν επαρκούν

Όπως αναφέρει, τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τα μέτρα δίνουν ανάσα, αλλά δεν επαρκούν

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια – Το σχέδιο των 8 σημείων

«Ανακοινώθηκε μείωση του ποσοστού επιστροφής για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, όμως δεν ακούσαμε κάτι για τις οφειλές σε εφορία και ταμεία που συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και που πιέζουν ασφυκτικά χιλιάδες επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Αρκετά μέτρα χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ενώ περιμένουμε να μάθουμε και το ακριβές ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο τα μέτρα στήριξης για ητν πανδημία και κυρίως το πως οι αυξήσεις στο ρεύμα, τελικά δεν θα πλήξουν τα νοικοκυριά, τουλάχιστον στο βαθμό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ τονίζει ότι το θέμα του ενεργειακού κόστους επηρεάζει πολύ και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και επισημαίνει ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ καλά υπολογισμένες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σίγουρα δείχνουν μία κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης και την πρόθεση της να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Οποιαδήποτε μείωση στη φορολογία δίνει «ανάσα» στις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που επίσης μειώνεται. Θετικό είναι επίσης ότι δίνονται κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Το θέμα όμως είναι αν αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, είναι αρκετά για να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Και νομίζω ότι δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε μείωση του ποσοστού επιστροφής για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, όμως δεν ακούσαμε κάτι για τις οφειλές σε εφορία και ταμεία που συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και που πιέζουν ασφυκτικά χιλιάδες επιχειρήσεις.

Επίσης αρκετά μέτρα χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ενώ περιμένουμε να μάθουμε και το ακριβές ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Σίγουρα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο τα μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία και κυρίως το πως οι αυξήσεις στο ρεύμα, τελικά δεν θα πλήξουν τα νοικοκυριά, τουλάχιστον στο βαθμό που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Πάντως το θέμα του ενεργειακού κόστους επηρεάζει πολύ και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ καλά υπολογισμένες.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κατέθεσε μία σειρά αιτημάτων προς τον πρωθυπουργό, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότερη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν, ώστε να χαράξει η οικονομία μας νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News