ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πόσο θα τους στοιχίσει η επιστροφή στην εργασία

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πόσο θα τους στοιχίσει η επιστροφή στην εργασία

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση ανακοινώνει τον σχεδιασμό της για τους εμβολιασμένους πολίτες και μη. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει και ρυθμίσεις  για το πώς οι ανεμβολιαστοι θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους από τον Σεπτέμβριο.

Έρχεται το οριστικό τέλος των πληρωμένων από το δημόσιο self test για τους εργαζόμενους. Στον  ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα.Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι  θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν θα υποβάλλεται σε test ή δεν θα  το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι  δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.Το μοντέλο των εργαστηριακών ελέγχων το πιθανότερο  είναι να είναι  διαφορετικό ανάλογα και με τη φύση της εργασίας.Αναμένεται να υπάρξουν 2 ταχύτητες ως προς τη συχνότητα των ελέγχων.

Το μοντέλο των  εκπαιδευτικών δηλαδή δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα αναμένεται να ισχύσει και σε εργαζόμενους όπως για παράδειγμα αυτούς  της εστίασης  αλλά και σε άλλους κλάδους όπου οι εργαζόμενοι έχουν επαφή με πελάτες. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή από 80 ευρώ τον μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το υποχρεωτικό rapid test θα στοιχίζει περί τα 10 ευρώ.  Ποσά μάλλον απαγορευτικά που θα βάλουν σε δεύτερη σκέψη πολλούς εργαζόμενους καθώς έχουν  την επιλογή του εμβολίου.

Στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή του ενός εργαστηριακού ελέγχου την εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν εργαζόμενοι που δεν έχουν επαφή με πελάτες.Υπάρχει παρόλα αυτά ακόμη το  ενδεχόμενο το μοντέλο των εκπαιδευτικών να ισχύσει για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Μέχρι τώρα τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 -1.500€  ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ. Μένει  να δούμε  εάν έκτος από την αλλαγή του είδους και της συχνότητας  των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοιο  θα υπάρξει και αλλαγή πολιτικής όσο αναφορά το ύψος των προστίμων που θα κάνουν απαγορευτική την ιδέα να μην υποβληθεί κάποιος εργαζόμενος σε διαγνωστικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News